Štatistické vyhodnotenie počasia pre paragliding

 

Keďže vrtochy počasia sú nevyspytateľné, padáčkar si dáva otázku: kedy sa už bude dať zasa lietať? Ja som si skôr položil otázku: ako často sa vyskytujú vhodné poveternostné podmienky alebo koľko krát v roku je možné si zalietať? Zo zvedavosti som spracoval údaje o počasí počas celého roku pre moje dve najobľúbenejšie štartovačky: Orešany a Záruby. Najobľúbenejšie asi preto, že ich má najbližšie a zároveň aj na dohľad.

 

Štatisticky som spracoval údaje zo stránky www.meteoprog.sk. Ide o archív faktických predpovedí počasia za rok 2011 pre Bratislavu. Časový krok je jedna hodina. Štartovačky sú od Bratislavy vzdialené vzdušnou čiarou približne 40km.

 

Ako kritérium vhodnosti počasia pre lietanie som si stanovil tieto podmienky:

  • Čas: od 10:00 do 17:00 hod
  • Rýchlosť vetra : od 3 – 7 m/s
  • Smer vetra: Orešany – JV, Záruby - SZ
  • Zrážky: bez zrážok

 

Ak sú súčasne splnené všetky uvedené podmienky, na časovej osi (x-ovej) sa zobrazí jedna hodina vhodná na lietanie ako tenká zvislá čiara. Ak sú vhodné podmienky niekoľko hodín, tenké čiary splynú do hrubšej. Ak sú vhodné podmienky počas niekoľkých dní, na časovej osi sa to zobrazí ako hrubšie opakujúce sa čiary. Opakujúce sa preto, pretože počas noci sa lietať nesmie.

 

 

Počasie pre paraglidning Orešany

 

Počasie pre paraglidning Záruby

 

Z obrázkov vidno, že najčastejšie je možné štartovať zo Zárub. Príčinou je prevládajúci SZ smer vetra. Na časovej osi sa vyskytli aj biele miesta. Sú to obdobia, kedy sa nedalo na danej lokalite lietať aj celý mesiac. Pri kombinácii oboch to nevyzerá až tak zle. Počas celého roku sa tak vyskytne mnoho príležitostí na lietanie.

 

 

Počasie pre paraglidning Záruby

 

Viaceré meteorologické stanice mi prisľúbili archív zaznamenaných reálnych poveternostných podmienok. Štatistickým vyhodnotením údajov za niekoľko rokov by bolo možné nájsť nejakú periodicitu. Jednoducho povedané stanoviť obdobie, kedy si treba vyhradiť voľno na lietanie.