Čarovné fazuľky

Návod na pestovanie

 

Určite poznáte rozprávku o čarovných fazuľkách. Možno si poviete, že toto sú len obyčajná fazule na ktorých je nejaký obrázok, ale inak na nich nič čarovné nie je. Avšak po zasadení z fazuľky vyrastie malá rastlina, ktorá bude mať na listoch práve ten obrázok. Že neveríte? Tak sa dívajte.

 

čarovné fazuľky

 

 

 

Do kvetináča si dáme kyprú pôdu. Najprv pôdu polejeme a potom vyhĺbime jamku, tak aby bola fazuľka v hĺbke približne 1,5cm. Vložíme fazuľku do jamky.

 

 

 

Potom veľmi jemne pôdu prihrnieme. Je jedno akým spôsobom fazuľku do zeme vložíte, vždy sa sama obráti tak, aby obrázok nebol dolu hlavou.

 

 

carovna fazula

 

Asi za 5 až 7 dní po zasadení fazuľky, vyrastie malá rastlina, ktorá bude mať na klíčnych listoch obrázok.

 

 

fazuľka s obrázkom

 

čarovná fazuľka

 

 

Približne 2 týždne od zasadenia, rastlina odhadzuje klíčne listy s obrázkom a vyrastú nové, omnoho väčšie listy, na ktorých už obrázok nie je. Potom už môžeme rastlinu presadiť do väčšieho kvetináča alebo priamo do záhrady, kde bude potrebovať slnko a ďalšie živiny z pôdy. Rastlina má potom klasicky kvety a po niekoľkých mesiacoch aj plody.

 

 

Podmienky na pestovanie

 

Počas klíčenia rastlina potrebuje mierne vlhkú, kyprú, dobre prevzdušnenú pôdu. Najdôležitejšia vec na ktorú ľudia zabúdajú je, že rastlina potrebuje veľký prísun kyslíka ku koreňom. Asi toľko ako malý živočích. Ak si nie ste istý, či je vaša pôda dostatočne prevzdušnená, nezakopávajte fazuľku úplne, ale nechajte jej v pôde malý otvor na dýchanie.

 

Tak isto prílišné zalievanie môže rastlinu doslova utopiť. Najjednoduchšie je použiť kvetináč s dierou na dne, kde prebytočná voda odteká do misky. Vodu potom dolievame do misky a udržiavame tak pôdu primerane vlhkú. Namiesto pôdy môžete použiť niektorý zakoreňovací substrát ako vemikulit, lignocel, perlit alebo buničinu.

 

Na začiatku klíčenia rastlina ešte nepotrebuje živiny, pretože má v zásobách uložené všetky potrebné látky, navyše dokáže vstrebávať plynný dusík zo vzduchu.  Nepotrebuje ani slnečné svetlo, ktoré rastlinu zbytočne vysušuje, pretože počas klíčenia ešte neprebieha fotosyntéza. Kvetináč si preto môžete postaviť na pracovný stôl alebo kamkoľvek do interiéru, kde môžete denne pozorovať, ako rastlina rastie.

 

Aj keď každú jednu fazuľku dôkladne prezerám, či nemá nejakú vadu, predsa sa môže stať, že z mnohých zasadených ich malý počet zahynie. Ak teda chcete niekomu venovať dôležitú správu, je lepšie zasadiť viac fazuliek s rovnakým textom naraz. Rastlina je živá bytosť a treba s k nej tak aj správať. Na druhej strane, kto dokáže vypestovať zo semien paradajky a papriku, mal by zvládnuť aj fazuľu. V strukoch vyrastú nové fazuľky, ktoré sú však už len čisto biele bez obrázku.

 

 

fazuľky s menom

 

Tak čo, ešte stále neveríte na zázraky?

en