Ako vyrobiť čmelín

Drevený úľ pre chov a pozorovanie čmeliakov

 

Čmeliak (správne by sa mal nazývať čmeľ), tiež vytvára spoločenstvo, podobne ako včely. Na rozdiel od včiel však lieta aj chladnom a daždivom počasí. Na vrchole spoločenstva stojí kráľovná a menší počet robotníc, ktoré zbierajú nektár a opeľujú kvety. Životný cyklus čmeliaka trvá jednu sezónu. Skoro na jar vylezie kráľovná, ktorá pod zemou prečkala zimu. Kráľovná si nájde vhodný úkryt a v ňom založí hniezdo. Hniezdo sa rozrastá a rodia sa nové robotnice. Na jeseň sa v hniezde objavia nové kráľovné, ktoré z hniezda odletia a po spárení sa zahrabú do zeme. Stará kráľovná aj všetky jej robotnice ešte v tom roku zahynú. Prežijú len mladé kráľovné, ktoré ďalší rok založia novú kolóniu.

 

Na našom území bolo zaznamenaných približne 30 druhov čmeliakov. V poslednom období ich počet dramaticky poklesol a niektoré druhy sú už pravdepodobne vyhynuté. V kultúrnej krajine pretvorenej človekom, nemajú moc príležitostí nájsť vhodný úkryt ani potravu. Môžeme im však postaviť čmelín – úľ pre čmeliaky.

 

V prírode si čmeliaky niekedy stavajú hniezda v dutinách stromov či skál. Do hniezda si však nedokážu nanosiť izolačný materiál, tak ako vtáky, a preto najčastejšie obsadzujú opustené podzemné nory po hlodavcoch. Pri stavbe úľa im musíme tieto podmienky napodobiť.

 

 

Najjednoduchším úľom je drevená debnička so vstupnou chodbou a vnútro vystlané vlnou alebo iným prírodným izolačným materiálom. Na tvare debničky až tak nezáleží, preto som sa rozhodol, že namiesto hranatej debničky spravím šesťuholníkový tvar.

 

Ako vyrobiť čmelín - plány, výkres a rozmery na stavbu

Plány na stavbu čmelínu: PNG , DXF , DWG.

 

 

 

Ja som na stavbu použil odrezky z borovicovej škárovky.

 

 

 

Podľa nákresu odrežeme dve rovnako dlhé dosky, pričom jedna doska je približne o dva centimetre užšia. Dosky na seba navrstvíme a zlepíme.

 

 

 

Navrstvené dosky je potrebné narezať na jednotlivé segmenty pod uhlom 30°. Dva susediace segmenty tak spolu vytvoria uhol 60° a zo šiestich segmentov sa napokon vytvorí šesťuholník. Pre nastavenie náklonu rezného kotúča je lepšie použiť pravítko alebo vystrihnutý trojuholník z papiera.

 

 

 

Segmenty zlepené z dvoch dosiek som ešte poistil proti rozlepeniu dvoma skrutkami. Jednotlivé segmenty poukladáme na lepiacu pásku, styčné plochy natrieme lepidlom a spojíme do tvaru šesťuholníka. Omotáme gumeným popruhom a necháme vytvrdnúť.

 

 

Hexagonálny čmelín

 

Z bočnej strany vyvŕtame otvor s priemerom približne 26mm, ktorý sa kónicky rozširuje, tak aby sa do neho dala z vnútra natesno zasunúť elektrikárska hadica (takzvaný husí krk) dĺžky približne 25cm. Na hadici vytvoríme niekoľko záhybov, aby mal čmeliak pocit, že sa pohybuje podzemnou chodbou. Vnútorný priestor vyplníme suchým machom, chumáčmi rastlín a vyčesanou srsťou z kožušiny zvierat. Hniezdo uzavrieme plexisklom v tvare šesťuholníka. Potom obkreslíme šesťuholníkový tvar na dosku a vyrežeme predné drevené dvierka. Vonkajšie časti čmelínu natrieme. Ja som použil moridlo z orechových šupiek a ľanový olej.

 

 

 

Závesný systém môžeme spraviť z dvoch rohovníkov. Na stojanovej vŕtačke som si nastavil hĺbku a vyvŕtal množstvo dier vedľa seba, čím vznikla drážka na zapustenie, aby čmelín dosadol dokonale bez medzery pri zavesení na stenu.

 

 

 

Predné dvierka pripevníme pomocou krídlových pántov. Na protiľahlej strane potom primontujeme západku na uzatváranie dvierok.

 

 

Ako vyrobiť drevený čmelín

 

Na prednú stranu dvierok som vygravíroval obrázok čmeliaka, aby bolo jasné, kto - čo v domčeku býva.

 

 

Čmelín pre chov čmeliakov

 

Z bočnej strany pripevníme pred vletový otvor malú zošikmenú plochu, ktorá uľahčuje pristávanie.

 

 

Úľ - hmyzí hotel pre čmeliaky

 

Čmeliaky vchádzajú dovnútra cez vletový otvor, ďalej pokračujú rúrou husieho krku a vynoria sa až vo vnútri hniezda.

 

 

Výroba dreveného čmelínu pre chov a pozorovanie čmeliakov

 

Predné dvierka je možné otvoriť a skontrolovať občas vnútro hniezda.

 

 

Čmelín a včelín - hmyzí hotel z dreva

 

Čmelín a včelín veľa seba.

 

Tento malý čmelín je vhodný pre menšie druhy čmeliakov ako napríklad Čmeľ poľný, Čmeľ lúčny, Čmeľ rakytový či Čmeľ lesný. Čmelín umiestnime vonku na tienisté miesto a čmeliaky si ho časom nájdu samé. Niekoľko týždňov po usídlení kráľovnej, keď sa objavia prvé robotnice, je vhodné doplniť na úľ klapku, ktorá bráni vstupu parazitov do hniezda.

 

 

 

Súvisiace články:

 

Ako postaviť presklený hmyzí hotel

 

Ako vyrobiť jednoduchý prírodný hmyzí hotel

 

Výroba formikária z keramiky pre chov mravcov

en