Ako vyrobiť svietiaci papierový 3D obraz

 

Tento obraz sa skladá z viacerých papierových vrstiev, ktoré sú podsvietené LED svetlom. Niekedy sa nazýva aj light box. Vrstvy sa však navzájom prekrývajú a vrhajú tieň, ako v tieňovom divadle. Preto sa môžeme stretnúť aj s označením shadow box.  

 

3D papierový svietiaci LED obraz

 

Ja som si jednotlivé vrstvy vopred pripravil vo fotošope, kombináciou z viacerých obrázkov, aby som videl výslednú scenériu.

 

LED light box

 

Vrstvy si prekreslíme alebo vytlačíme podľa PDF šablóny.

 

Papier rezaný laserom

 

Jednotlivé vrstvy vyrežeme tenkým skalpelom. Ja som na rezanie použil laser.

 

 

Vrstva číslo 3 má predstavovať jazero s vodou. Otvor teda prelepíme tenkým priesvitným papierom. Papierom je podlepená aj vrstva číslo 8, aby dochádzalo k difúznemu rozptýleniu svetla z diódy.

 

Vrstvy sú od seba oddelené pásikmi machovej peny. Odstrihneme si pás machovej peny s výškou rovnakou ako veľkosť obrazu a ten ďalej narežeme na pásiky so šírkou 2mm. Pripravené pásiky lepíme na okraj vrstiev. Vrstvu číslo 4 necháme bez pásikov, pretože jeleň z vrstvy 4 vrhá tieň na jazero z vrstvy 3, čím vznikne efekt rozmazaného odrazu na vodnej hladine.

 

vrstvy 3D obrazu

 

Na vrstvu číslo 1 pásiky môžeme ale nemusíme lepiť. Do vrstvy 8 urobíme špendlíkom pár dierok, čím vznikne efekt hviezd, svietiacich na nočnej oblohe. Nakoniec všetky vrstvy poskladáme na seba podľa poradových čísel. Akoby nultou vrstvou je kúsok priesvitnej plastovej fólie, ktorá nahrádza sklo.

 

 

 

Podľa šablóny si vytlačíme, vystrihneme a zlepíme vonkajší papierový rámik obrazu.

 

 

 

Vnútorný rámik je o milimeter menší, aby sa dal zozadu zasunúť do vonkajšieho.

 

 

Podľa šablóny vystrihneme obvodový tvar rámiku. Čiarkované čiary je dobré veľmi jemne prejsť žiletkou a ohnúť podľa pravítka do pravého uhla.

 

 

Nakoniec do vonkajšieho rámiku uložíme všetky vrstvy. Do vnútorného vložíme batérie s diódou. Oba rámiky potom vzájomne zasunieme do seba. Dostaneme tak svietiaci obraz, ktorý je len o trochu väčší ako zápalková škatuľka.

 

Svietiaci papierový LED obraz 3D pomocu tieňa

Obraz sa vcelku podaril podľa pôvodného návrhu.

en