Ako vyrobiť mini hamaku.

 

V poslednom období som si veľmi obľúbil kempovanie v hamake. Okrem spania sa dá použiť aj ako veľmi pohodlné kreslo na sedenie, hlavne ak je zem mokrá a blatistá.  Už som si na tento komfort tak zvykol, že si ju brávam aj na jednodňové výlety do prírody. Do malého ruksaku je to však príliš veľký objem a hmotnosť. Preto som jednu hamaku trochu prerobil. Z dvojvrstvovej hamaky som odstránil jednu vrstvu, čím som znížil objem aj hmotnosť na polovicu. Z odrezanej časti mi zostal kus nylonu z ktorého sa dajú spraviť ešte ďalšie dve minihamaky. Návod nižšie popisuje ako na to.

 

Z nylonovej tkaniny si vystrihneme obdĺžnik. Rozmery nie sú dôležité. Väčšia hamaka prinesie viac komfortu avšak aj vyššiu hmotnosť. Ja som si zvolil 120x80cm.

 

 

 

Dlhšie strany zahneme a prešijeme, aby sa tkanina nepárala. Tým sa aj spevní okraj hamaky. Kratšie strany prešijeme, tak aby sa vytvoril tunel na prevlečenie lana. Hlavne pri nasadaní do hamaky sa laná trú naviac o okraj tunela. Pre zvýšenie odolnosti som všil na okraj tunela kúsok popruhu.

 

 

 

Miesto spoja som pre istotu prebehol 4x šijacím strojom. Vytvoríme dva tunely, jeden na šírku lana a druhý o dosť väčší.

 

 

 

Hotová mihi hamaka rozprestrená na zemi.

 

 

 

Hmotnosť samotnej mini hamaky bez lán je okolo 100g. Veľkosťou sa rovná približne trom zápalkovým škatuľkám.

 

 

ako vyrobit minihamaku

 

Už stačí len nájsť dva stromy a posadiť sa. Okrem iného sa dá mini hamaka použiť aj na odloženie vecí pod veľkú hamaku aby neležali na mokrej zemi. Prípadne ako detská kolíska alebo pelech pre mačku.

 

 

ako vyrobit minihamaku

 

Niekedy je mini hamaka jediné miesto, kde si môže človek chvíľu oddýchnuť. V zime si dávam do hamaky kus peny vystrihnutý zo starej karimatky, aby mi nefúkalo na zadok.

 

 

 

Kde nie sú stromy, spravíme trojnožku. Štvrtú palicu navlečieme do širokého tunela a hamaku priviažeme o stred trojnožky. Vznikne tak kempingová stolička.

 

 

 

Niet nad pohodlný buřt craft.

 

 

Kam ďalej ?

Batikovaná celta - návod na výrobu

 

en