Ako vyrobiť plastovú fujaru z PVC trubky

 

 

Fujara je tradičný stredoslovenský ľudový nástroj.  Jej hlboké ťahavé tóny, ako aj charakteristický zvuk pri rozfuku, ju robia výnimočnou medzi hranovými hudobnými nástrojmi. Niektoré fujary sú nádherne vyrezávané alebo leptané nádhernými ornamentmi. Taký nástroj je potom hotové umelecké dielo.

 

Výroba je však zložitý proces, založený hlavne na zručnosti výrobcu a kvalite dreva. Proces výroby začína výberom vhodného dreva a jeho následné pomalé sušenie niekoľko mesiacov, prípadne rokov. Drevo sa musí po dĺžke prevŕtať, na čo sú potrebné špeciálne vrtáky – nebožiece. Na konci sa môže stať, že fujara nebude správne ladiť. Vtedy zostáva len nechať ju tak a začať odznova.

 

Jednoduchý spôsob ako si vyskúšať vyrobiť fujaru je použiť plastovú trubicu potrebnej dĺžky a priemeru. Môžete si na nej vyskúšať celý postup výroby. Celá výroba zaberie len niekoľko hodín. Ak dodržíte postup v tomto návode, na ďalší deň už môžete mať kompletný hudobný nástroj, na ktorom sa dá hrať. Plastová fujara hrá vcelku dobre. V budúcnosti by som to chcel vyskúšať s bazovým drevom.

 

 

Postup:

 

Všetky časti sa skladajú podľa schémy: schema.dwg alebo schema.jpg

 

Pre začiatok je vhodné preštudovať si terminológiu a hlavné časti hudobného nástroja. Ako základ som použil štandardnú PVC trubku s vonkajším priemerom 30mm. Jej vnútorný priemer je 28mm. Od vnútorného priemeru sa odvíjajú všetky ďalšie rozmery, tak aby výsledné ladenie bolo A-dur.

 

Celkovú dĺžku (teda od jedného konca po druhý) som vypočítal na 1535 mm. Fujara je vlastne veľká píšťala. Aby sa do nej dalo fúkať a zároveň držať dierky, má na boku prívodnú trubicu – píšťalicu. Jej dĺžku volíme podľa výšky postavy, tak aby sme pohodlne dočiahli na dierky. Trubicu hlavnej píšťaly som urobil tak, že sa dá v polovici rozložiť. Jednoduchšie sa potom prenáša. Po zložení je jej celková dĺžka 1535mm.

 

Skladacia pvc fujara

 

Od precíznosti výroby hlásičky a okienka bude závisieť čistota tónov. Začneme výrobou valca dĺžky 58mm a priemeru 28mm. Valec by mal presne zapadnúť do priemeru trubky. Štrbina smeruje vzduch na hranu okienka. Štrbina by mala mať výšku 1mm. Vypočítal som že ak na kruhovej podstave valca pre daný priemer 28mm vytýčim tetivu dĺžky 10mm, dostanem kruhový odsek výšky presne 1mm. V praxi to znamená že stačí na bok valca nakresliť pásik šírky 10mm a opracovávať guľatú stranu valca tak, aby tento pásik zmizol odbrusovaním. Pred okienkom by sa mala hrana zdvihnúť trochu „do kopca“ aby vzduch prúdil rovno na hranu okienka. Z hornej strany štrbinuu upcháme nejakou penou, tak aby sa dal v budúcnosti vytiahnuť. Niekedy je potrebné štrbinu vyčistiť. Ja som použil podložku na myš. Ako materiál na hlisičku som použil silon, ale dal by sa použiť aj drevený klátik.

 

schéma hlásičky

 

 

Výroba plastovej fujary  

Rozmery okienka som zvolil 10x10mm. Okienko začína na 58mm a končí 68mm od horného okraja. Po vyrezaní okienka a osadení klátiku môžete píšťalu naladiť. Z opačnej strany ako je okienko, vyvŕtame do klátiku otvor podľa nákresu. Prevŕtame aj opačnú stranu steny PVC trubky.

 

Pripravíme si dva kusy valčekov s priemerom 28mm a výškou 10mm. Na záver nimi zaslepíme horný a dolný koniec bočnej píštalice.

 

Pripravíme si dva kusy valčekov s priemerom 12mm a výškou 30mm. Do valčekov vyvŕtame otvor o priemere 8mm. Môžete zraziť hrany na 2/45. Prvý valček spája hlásičku s píštalicou – horný cencúľ. Druhý sa prikladá k ústam – dolný cencúľ.

 

Vyvŕtame otvory do píštalice podľa nákresu. Cencúle vložíme do otvorov píšťalice. Horný cencúľ spojíme s hlásičkou. Cencúle som utesnil taviacou pištoľou. Píšťalicu som pripevnil k veľkej píšťale pomocou sťahovacích pások.

 

Pristúpime k vŕtaniu hmatových otvorov priemeru 11mm. Stred najspodnejšieho otvoru je vo vzdialenosti 243mm od spodného okraja. Druhý otvor je 359mm odspodu. Posledný otvor je vzdialený 457 mm. Záleží iba na vzdialenosti od spodného okraja, to znamená že otvory nemusia byť nad sebou ale môžu byť rôzne rozmiestnené po obvode vo svojej výške. Otvory si môžete rozmiestniť tak, aby vám na ne dobre padli prsty.

 

 

 

Kam ďalej?

 

Ako vyrobiť drevenú fujaru

Drevená šesťdierová píšťalka

Indiánska flauta

Ladená zvonkohra

Drevený bubon

Ako zmerať rýchlosť vzuku

Kvartový kruh ako pomôcka pre transpozíciu