Sladkovodné krevety

 

 

 

Caridina japonica

 

Caridina japonica   Caridina japonica je sladkovodná kreveta bledo hnedej farby. Na silnom svetle viacmenej priesvitná. Bo bokoch má červené bodky väčšinou v troch radoch nad sebou. Samičkám sa bodky niekedy spájajú do pozdĺžnych pásikov. Rozmnožovanie je problematické. Aj keď dospelé jedince sú sladkovodné, malé nymfy sa vyvíjajú v brakickej vode. Dorastá do veľkosti 3cm. Živí sa riasami ale nepohrdne ani vločkami pre ryby. Moje krevety sa naučili čakať na vločky, ktorými kŕmim ryby. Neviem či sledujú ryby alebo žltú nádobku s krmivom. A možno len tykadlami cítia potravu, pretože stále ústnymi klepietkami filtrujú vodu.

 

Caridina japonica

 

 

 

 

Caridina sp. (Red Crystal)

 

Red crystal   Táto červená kreveta je veľmi obľúbená a rozšírená medzi akvaristami. Po tele má červeno biele pásiky. Vzor sfarbenia sa môže u rôznych variant líšiť. Dokonca nemusia mať červené pásiky, ale skôr také akoby škvrny. Okrem červenej farby sa môžeme stretnúť napríklad aj s modrou alebo hnedou, avšak tie nie sú až také výrazné. Vzhľadom na veľké prešľachtenie sú chúlostivejšie na chov. Najkrajšie vyniknú na tmavom podklade. Naopak ak sú v strese alebo chlade, zblednú do biela. Keď sa ukľudnia, znova naberú pôvodné farby. Pri krížení s nefarebnými krevetami, môže potomstvo stratiť farebnosť..

 

Caridina sp. red crystal

 

 

 

 

Neocaridina denticulata

 

Neocaridina denticulata   Najrozšírenejšia zo sladkovodných kreviet. Je výborným pomocníkom pri boji s riasami. Malými klepietkami olupuje riasy zo skla, listov rastlín a prekutráva štrbiny medzi kamienkami. Oproti Caridina japonica je o poznanie menšia, čo je vidieť na obrázku vľavo, pri porovnaní s kotúľkou. Dorastá do veľkosti 2cm. Jej rozmnožovanie je bezproblémové.  Samička pridržuje vajíčka pod zadočkom. Malé vyliahnuté krevety sa živia taktiež riasami. Akvárium musí mať veľa skrýš, inak si na malých krevetách pochutia ryby.

 

Neocaridina denticulata

 

Na tejto stránke budem postupne dopĺňať obrázky zo života a vývoja mojich kreviet v mojom miniakváriu. Fotografie denticulat-y majú krajšie farby. Nasadil som širokospektrálnu žiarivku, ktorá sa viac blíži farbe denného svetla. Lepši tak rastú rastliny ale aj riasy. No ale o riasy sa už postarajú krevety.

 

 

niniakvarium

 

Toto mini akvárium funguje bez väčších zmien už asi 15 rokov. Jávsky mach sa rozrástol z malého kúsku, ktorý som dostal do daru. Gubky sú potomkovia pôvodného páriku. Po pár rokoch premiešam rybičky z inými akvaristami, aby sa oživila krv. Krevety chovám posledných pár rokov.  Akvarko sa udržiava samo, raz denne nakŕmim a pár krát do roka vymením vodu. Dominantnou rastlinou je jávsky mach, ktorý musím často zastrihávať a tak držať pod kontrolou.

 

 

 

 

Fotografie zo života kreviet

 

 

 

 

 

 

červená kreveta

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace odkazy:

www.maniakva.sweb.cz - Český web o miniakváriách a mini živočíchoch .