Záznam bowdrillu na termokameru

 

Pri technike zapálenia ohňa pomocou trenia dreva ma vždy zaujímalo, ako dokáže človek holými rukami dosiahnuť teplotu dostatočnú na zapálenie ohňa. Jediným spôsobom ako to zmerať, bola nejaká bezkontaktná metóda.

 

 

termovision

 

Mal som k dispozícii termokameru, ktorá však nedokázala zaznamenávať video. Minidisplay s malým rozlíšením som natvrdo natáčal foťákom. Video sa tým poriadne zdegradovalo.

 

 

bowdrill

 

Ako najlepšie drevo na bowdrill sa mi osvedčila lipa. Z jedného kusu vysušeného konára som vystrúhal dosku aj vrták. Najlepšie ložisko je kameň s jamkou, aby sa minimalizoval trenie na hornom konci.

 

 

 

Zrýchlený záznam z vyrezávania setu na založenie ohňa pomocou trenia dreva.

 

 

 

Na videu je vidno, že hneď pri prvých otáčkach prudko vzrastie teplota. Termokamera však sníma intenzitu infračerveného žiarenia. Miesto kde vzniká najväčšie trenie je skryté. Takisto po vytvorení uhlíku ten pomaly rastie z vnútra drevného prachu. Drevný prach zakrýva uhlík a preto je aj infračervené vyžarovanie prekryté. Až keď sa uhlík rozrastie, prejaví sa jeho teplota na povrchu. Vtedy už teplota prevyšuje max. rozsah termokamery, čo je 270°C. S prestnosťou určenia teploty je to tiež iba približné, pretože emisivitu som mal pevne nastavenú na hodnotu 0,9. Skúšal som nasnímať aj zapálenie ohňa ocieľkou alebo firesteelom. Iskry však trvali príliš krátko a kamera ich nezachytila.

 

 

 

Kam ďalej?

Termografia - Galéria termofotografií

en