Ako vyrobiť jednoduché típí

 

Típí je tradičným obydlím severoamerických indiánov. Prežili v ňom celý svoj život počas všetkých ročných období. Jeho hlavnou výhodou je, že vo vnútri sa dá zapáliť oheň. Pôvodne sa vyrábalo z bizóních koží a neskôr z bavlneného plátna. V dnešnej dobe sa vyrábajú nylonové típí stany. Sú to prístrešky prednostne určené na zimné táborenie s možnosťou vykurovania drevom. Típí má niekedy aj ekvivalentné názvy ako tipi, týpí, tepee, tee - pee.

 

Už dávno som si chcel vyrobiť tradičné platené típí. Jeho výroba je však časovo aj finančne náročnejšia. Preto som najpr vyrobil zmenšený model z PVC plachty, aby si to vyskúšal v menšom merítku. Ja som si zvolil veľkosť 2,5m. To znamená že vnútorný priemer podlahy má v najširšom mieste 2,5m. Zároveň  má aj bočná stena  dĺžku 2,5m. Výška típí je vo všeobecnosti približne 0,85 násobkom priemeru podlahy. Dá sa použiť ako prístrešok pre jednu až dve osoby, alebo ako detské típí.

 

ako vyrobiť típí

 

Veľké típí v skutočnosti nie je pravidelný kužel, ale je naklonený na jednu stranu a jeho podstava je elipsa. Pre zjednodušenie vyrobíme šesťuholníkovú podstavu. Taktiež sa nebudú vyrábať dvere ani dymové chlopne (uši). Plášť vytvoríme ako šesťboký pravidelný ihlan podľa postupu nižšie. Je to univerzálny návod pre típí s vnútorným priemerom veľkosti L. Kružnicu vytvoríme fixkou uviazanou na šnúrke. Ďalšie rozmery odvodíme prekladaním šnúry na polovice alebo štvrtiny.

jak vyrobit týpí

 

Postup vytvorenia šesťbokého ihlanu krok za krokom. Z jedného obdĺžniku vyrobíme vonkajšiu plachtu típí. Rovnakým postupom sa dá z ďalšieho obdĺžniku vyrobiť lining a polovica podlahy.

 

 

 

Pred samotným strihaním veľkej plachty je vhodné vyskúšať si to najprv na papieri. 

 

 

 

Pre výrobu 2,5m širokého típí som použil plachtu o rozmeroch 4x3m.

 

 

 

Na šnúre si naznačíme dĺžku L, čo je priemer podlahy a zároveň dĺžka steny. Nájdeme si 6 pevných palíc, ktoré sú dlhšie ako tento rozmer. Dve palice položíme rovnobežne, tretiu cez ne, tak aby sa križovali práve v rozmere L. Zviažeme dokopy a vztýčime trojnožku

 

 

Oprieme ostatné palice a zvyšným povrazom ich obtočíme a zviažeme. V prípade silného vetra, ukotvíme zvyšný povraz niekde v blízkosti stredu, vo vnútri típí.

 

 

 

Stred plachty upevníme na vrchol konštrukcie a povyrovnávame drevá, tak aby sme dostali potrebný tvar.

 

 

 

Z technickej lepiacej pásky vytvoríme očká pre ukotvenie. Takisto olemujeme všetky strihané časti, aby sa spevnili.

 

 

 

Lining je akoby ďalšia stena vo vnútri típí siahajúca približne do polovice výšky. Zlepšuje tepelnú izoláciu a odvod dymu. Vo vnútri natiahneme šnúru na ktorú zavesíme lining tak, aby bol na zemi zahnutý približne 15 cm dovnútra. Zahnuté časti zaťažíme kameňmi, alebo drevami.

 

 

 

Zo zvyšnej časti po odstrihnutí liningu nám zostane časť, ktorá skvele pasuje na pokrytie polovice vnútra típí. Používam ju ako izoláciu od vlhkej zeme.

 

 

Jednoduché típí

 

V malom plastovom típí je dosť nebezpečné mať otvorený oheň.  Alternatívou je použiť polootvorený oneň ako napríklad Skladací vreckový varič alebo Varič na splyňovanie dreva. Taktiež sa dá použiť veľká sviečka ktorá vydáva svetlo a teplo po dlhú dobu.

 

 

 

Kam ďalej ?

Indiánska flauta - návod na výrobu

en