Upgrade čelovky Petzl Tikka XP a Tactikka XP

 

Výmena LED-ky

 

Rozhodol som sa upgradnúť moju obľúbenú čelovku Petzl XP. Vymenil som starý Luxeon za novú LED ktorá svieti o niečo jasnejšie a krajšou farbou svetla. K tomu ešte pár vychytávok aby sa zvýšila úžitková hodnota čelovky. Pri troche zručnosti to zvádne každý.

 

 

Petzl LED

 

Pôvodná čelovka Petzl XP

 

 

Petzl LED

 

Odskrutkujeme 3 skrutky pod batériami a vyberieme vnútro.

 

 

PETZL XP remove LED

 

Snímeme optiku z ledky.

 

 

Petzl luxeon star

 

Teplovodivá pasta a snímač proti prehriatiu.

 

 

Petzl Cree LED

 

Novú ledku musíme vyberať tak, aby na ňu pasovala optika, inak bude sveteľný kužel rozfokusovaný. Odpájkujeme starú a pripájkujeme novú. Pozor na polaritu.

 

 

 

Pred zmontovaním preistotu vyskúšame, či nová led naozaj svieti a či je všetko v poriadku.

 

 

 

Tríciové svetlo

 

Tríciové svetlo svieti nepretržite mnoho rokov. Výborne sa hodí na označenie čelovky, aby som ju nemusel šmátrať po tme. V čelovke je sice málo miesta, ale nakoniec som to vyhútal.

 

 

Podľa obrázku vyvŕtame otvor priemeru 2mm. Tu platí dvakrát meraj... ,aj keď ja som to meral asi na 5x, aby som to mal presne.

 

 

 

Do otvoru vložíme triciovú ampulu. Uloženie je s presahom a navyše sa opiera o stĺpik pre skrutku. Celé to spevníme a utesníme sekundovým lepidlom.

 

 

 

Z druhej strany je tríciová ampulka vidieť v otvore pre zasunutie rozptylky. Tríciové svetlo je vidieť aj keď je prekryté rozptylkou. Pozor, zelené svetlo nie je vidieť pod červenou rozptylkou. Biele tríciové svetlo je vidieť aj pod červenou rozptylkou. Ja používam len transparentnú rozptylku.

 

 

 

Takto vyzerá upgradnutá čelovka po tme.

 

 

Gravírovanie laserom

 

graf západ slnka

 

Výkres: západ-slnka.cdr

 

Petzl XP

 

Zo zadnej strany čelovky je graf z ktorého sa dá vyčítať: čas východu/západu slnka, dĺžka dňa/noci, najdlhší deň/noc v roku, dátum zmeny času na letný/zimný. Platí pre západné Slovensko a okolie. Smerom na východ slnko vychádza a zapadá o pár minút skôr.

 

 

 

Výmena popruhu

 

Čelovku používam už približne 10 rokov a za ten čas popruh stratil svoje elastické vlastnosti natoľko, že čelovka mi už padala z hlavy. Originálny náhradný popruh PETZL sa dá síce zohnať, ale treba ho objednať, a jeho cena s poštovným dosahuje takmer polovicu z ceny novej čelovky.

 

 

Náhradný popruh na čelovku PETZL

 

Originálny popruh PETZL je ukončený hrebeňom.

 

 

Rozhodol som sa preto vyrobiť si vlastný popruh. V galantérii sa dá zohnať elastický popruh ktorý zodpovedá potrebnej šírke 25mm. Od predavačky si treba pýtať „gumu to trenírok“. Táto „guma“ je však dostatočne pevná na udržanie čelovky. Má výbornú cenu 40 centov za meter. Budeme potrebovať dĺžku približne 60cm.

 

 

 

Náhradný popruh musí mať šírku 25mm a dĺžku aspoň 60cm.

 

 

Výhodou originálneho náhradného popruhu je ukončenie pomocou „hrebeňa“, ktorý umožňuje vyvliecť popruh z čelovky bez toho, aby sa popruh musel strihať alebo párať. To sa hodí v prípade, ak potrebujeme popruh po nejakej dobe vyčistiť. Vyvliekanie popruhu však zaberie dlhší čas, preto som to robil radšej tak, že som čelovku vypojil z otočných kĺbov a tým ju oddelil od popruhu.

 

 

 

Ako vyorobiť náhradný popruh na čelovku PEZTL

 

Cez plastové pracky prevlečieme nový popruh. Spoje si dočasne zaistíme špendlíkom. Namiesto ukončenia pomocou hrebeňa, pracky k popruhu prišijeme natrvalo.

 

 

 

Posúvaním praciek si môžeme upravovať veľkosť popruhu. Tým by sa dá vykompenzovať aj postupná strata elasticity popruhu. Takto predĺžime životnosť čelovky o ďalších pár rokov.

 

 

Dlhoročné testovanie a recenzia čelovky PETZL XP

 

S odstupom 10 rokov môžem zhodnotiť vlastnosti čelovky. Medzi hlavné výhody patrí možnosť použiť rozptylku na svietenie na blízko alebo na diaľku. Počas pohybu okolo táboriska mám rozptylku sklopenú a osvetlím tak širokú plochu. Po odklopení rozptylky získam úzky svetelný kužeľ, ktorý využívam hlavne pri svietení do diaľky alebo pri jazde na bicykli. Pomer svietenia na blízko a do diaľky si môžem upravovať podľa polohy rozptylky. Rozptylka navyše chráni optiku pred poškriabaním. Čelovka ďalej obsahuje aj tlačidlo boost, ktoré umožňuje okamžité prepnutie na maximálny svetelný výkon. To sa hodí vo chvíľach, kedy je potrebné napríklad hľadať stratenú značku alebo cestu. Celé telo je robustné a mechanicky odolné, navyše je kryt batérií doplnený o gumové tesnenie.

 

Medzi nevýhody by som mohol zaradiť režimy svietenia. Čelovka sa zapína od najsilnejšieho módu svietenia a postupne sa preklikám k slabším. Viac by mi vyhovovalo začínať od najmenšieho. Veď tlačidlom boost je možné prepnúť kedykoľvek na maximálny výkon a to aj z vypnutého stavu. Ďalšou nevýhodou je absencia červeného svetla. Čelovka síce obsahuje aj rozptylku červenej farby, ale tá sa musí vymeniť na úkor bielej. Pri sklopení rozptylky tak získame široký kužeľ červeného svetla a pri odklopení úzky kužel bieleho svetla. Výmena bielej rozptylky za červenú vyžaduje zloženie čelovky z hlavy, čo je nepraktické. Pravdou však je, že červené svetlo som naozaj potreboval iba pár krát, keď som sa venoval pozorovaniu hviezd. V normálnych podmienkach to robím tak, že biele svetlo prekryjem palcom, čím získam tlmené do červena sfarbené svetlo, aby som nepobudil ostatných nocľažníkov.

 

Napriek drobným nevýhodám som s čelovkou PETZL XP spokojný. Dôvod, prečo som ešte neprešiel na novší model je ten, že čelovky v novej kolekcii (2019) nemajú tlačidlo boost, nemajú rozptylku ktorá by chránila optiku a nemajú ani utesnený priestor batérií. Navyše nové čelovky už nie sú montované ale lepené, takže prípadný upgrade alebo oprava by bola dosť komplikovaná.

 

 

en