Ako vytvoriť vlastnú audio knihu pre elektronickú Albi ceruzku

 

Elektronická ceruzka Albi prehráva zvukové súbory spárované so optickým kódom ukrytým v obrázkoch. K ceruzke sa dokupujú detské obrázkové knihy, ku ktorým sú v ceruzke predinštalované zvukové súbory. Okrem toho existujú aj samolepky, ktoré sa dajú nalepiť aj do iných kníh, čím si môžeme vytvoriť vlastnú audio knihu. K samolepkám som našiel len málo informácií. Tak je tento článok čiastočne recenziou a čiastočne návodom na výrobu vlastnej zvukovej knihy.

 

 

Ako fungujú samolepky


Samolepky, podobne ako obrázky v Albi knihách, obsahujú miniatúrne bodky ktoré elektronická ceruzka nasníma ako QR kód a priradí k ním zvuk. Pri samolepkách sa zvuk nahráva pomocou trojice obrázkov: nahrávanie, prehrávanie, potvrdenie-OK. Najprv sa dotkneme obrázku nahrávania, potom potvrdíme OK. Ceruzka nahrá hovorené slovo. Nahrávanie zastavíme pomocou OK. Zvuk sa uloží do ceruzky a automaticky pomenuje podľa čísla nálepky. Pri opätovnom kliknutí na zelený obrázok prehrávania sa spustí zvuk. Pri kliknutí na obrázok nahrávania sa nahrá nový zvuk a starý sa premaže. Preto sa odporúča odstrániť červený obrázok nahrávania.

 

 

 

Moje samolepky boli nejako krivo vytlačené, tak som nakoniec vystrihol len zelené koliesko

 


Obrázok nahrávania a prehrávania sú spárované. To znamená že fungujú len spolu, a nie s obrázkami s iným číslom. Nálepka s obrázkom OK je univerzálna a funguje pre všetky ostatné obrázky na samolepkách s ľubovoľným číslom. Sada nálepiek s názvom „Kúzelné nálepky“ obsahuje 300 kusov očíslovaných od 1 po 300. Sada s názvom „Kúzelné nálepky 2“ obsahuje 108 kusov s očíslovaných 301 po 409. Niektoré sady sú Českom jazyku, ale na tom nezáleží, záleží len na číslach nálepiek. Ja som napríklad zohnal len české 2. vydanie.

 

 

 

Editácia zvuku v počítači


Nahrávanie pomocou mikrofónu v ceruzke je síce rýchle, ale pre zložitejšiu prácu zo zvukom trochu neohrabané. Lepšie je pripraviť si zvukové súbory v počítači a potom ich prekopírovať cez kábel do elektronickej ceruzky.

 

Albi pero audiokniha Peter Nagy pre deti Zuzana Smatanová

 

Ako ideálnu dvojicu obrázkov a zvukov som použil kultové detské pesničky, ktoré nahral Petra Nagy ešte v roku 1997 a vydarené ilustrácie Zuzany Smatanovej k týmto pesničkám z roku 2021.

 

Pesničky skonvertujeme do počítača z CD na MP3. Dlhé pesničky je potrebné zostrihať na jednotlivé slohy a vymazať inštrumentálne predohry (hudba bez slov). Na strihanie zvuku som použil free program Audacity.

 

 

 

Dlhú pesničku otvoríme v programe Audacity. Pesnička sa zobrazí ako zvuková vlna. Pracujeme s ňou podobne ako s dlhým textom. Označíme časť ktorú chceme vybrať a dáme ju skopírovať (CTRL+C) a vložiť (CTRL+V).

 

 

 

Pôvodnú dlhú pesničku zatvoríme a pracujeme len s krátkou vybranou časťou.

 

 

 

Roztiahneme zvukovú vlnu na celú obrazovku (CTL+F).

 

 

 

Aby nebol spev odrezaný v strede slova, označíme koniec slohy (posledné sekundy) a z menu vyberieme efekty - do stratena. Tým sa bude koniec odrezanej slohy prirodzene stišovať. Podobne to spravíme aj na začiatku cez efekty – postupný nábeh.

 

 

 

Koniec slohy, ktorý sa postupne stišuje do stratena.

 

 

 

Vypočujeme si nahrávku a ak je v poriadku tak ju uložíme ako WAV, cez súbor – export audio – wav. Súbor sa musí volať rovnako ako označenie nálepky. Napr na stranu "25" stranu kniny pomenujeme "rec325.wav"

 

 

 

Pred uložením treba zmazať všetky ostatné meta údaje o nahrávke cez tlačidlo zmazať.

 

 

 

Podobne to takto spravíme každú slohu. Nakoniec všetky wav súbory nahráme do ceruzky do priečinka rec. Po priložení ceruzky k nálepke s určitým číslom sa spustí zvukový súbor s rovnakým menom. Práca zo strihaním zvuku nie je až taká zložitá, ale správne zostrihanie všetkých pesničiek na jednotlivé slohy, priradenie k nálepkám a samotné lepenie môže zabrať aj niekoľko hodín až dní.

 

 

 

Nakoniec som ešte do obsahu pridal celé pesničky v pôvodnej dĺžke.

 

 

 

Ukážka ako funguje pero s knihou.

 

 

Kniha Maťko a Kubko

 

Zostali mi ešte nejaké samolepky, tak som ich použil do knihy Maťko a Kubko. V knihe je 13 častí, z toho 8 nahovoril Jozef Kroner. Extistuje aj novšia verzia všetkých častí, ktorú nahovoril Richard Stanke. Viac sa mi ale páči Kronerova interpretácia. Chýbajúce časti som nahradil od Stankeho, pričom som znížil tóninu hlasu o dva poltóny, aby sa oba hlasy približne vyrovnali.

 

 

 

Zmena tóniny cez program Audacity – Efekty – Zmeniť výšku – (-2 polóny).

 

 

Audiokniha Albi pero rozpárvky Maťko a Kubko, Pásli ovce valasi

 

Audio ropzrávka ku knihe Maťko a Kubko cez Albi ceruzku.