CB radio

 

 

V dnešnej dobe mobilov by sa mohlo zdať, že vysielačky už patria do starého železa. Niekedy je však výhodnejšie použiť vysielačku namiesto mobilu. Najviac poteší asi to, že komunikácia prebieha zdarma, je rýchlejšia a konferenčný hovor môže mať nekonečne veľa účastníkov. Dajú sa použiť na núdzovú komunikáciu pri výpadku alebo mimo mobilnej siete.

Medzi nevýhody patrí obmedzený dosah, rušenie a polo-duplexná prevádzka. Vysielačky pre verejnosť môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín a to PMRCB.

 

PMR sú klasické malé vysielačky s dosahom do 3km. Vysielanie prebieha na frekvencii 446 MHz  s výkonom 0,5W. Pri výnimočne vhodných podmienkach môžeme dosiahnuť dosah niekoľko desiatok kilometrov, ale to len zriedkavo.

 

CB využívajú dnes už len vodiči kamiónov a rádioamatéri. Ide o rádiostanice s výkonom 4W a frekvenciou 27 MHz. Dosah na malú anténu je do 10km. Ak majú obaja účastníci veľkú anténu a zároveň sú  veľmi dobré podmienky, dosah sa môže pohybovať  v stovkách kilometrov. Potom vznikajú rôzne súťaže o čo najviac najdlhších spojení. Súťažia jednotlivci alebo expedície. Expedícia je skupinka ľudí, ktorí sa štverajú na najvyššie kopce len preto, aby sa dovolali čo najďalej.

 

 

 

 

 

Expedícia  SURVIVAL

 

 

Propozície Popis

EBH 2009
ST20 - Exp.Survival
Záruby 768m
JN88QM

Bola to naša prvá expedícia. Počasie sa vydarilo a aj spojenia pekne lietali. Večer sme ležali na tráve, pozerali na hviezdy a vykecávali sa do éteru.
CB Expedícia SURVIVAL

 

 

 

 

 

 

Propozície Popis

EBH 2010
ST20 - Exp.Survival
Záruby 768m
JN88QM

Počasie bolo hrozné. Fúkal silný nárazový vietor a niekedy sa zdalo že prší úplne vodorovne. Kábel od antény sme potiahli až do stanu. V noci pršalo tak silno že sme ani poriadne nepočuli reprák rúčky.

 

ex. survival

 

 

 

 

 

 

Propozície Popis

CB PD 2010
Exp. Survival
Veľká homola 709m
JN88PI

Vybrali sme zlú kótu, protože rozhľadňa je krytá okolitými kopcami. Navyše aj anténa bola nakrivo a zle vyladená. V tejto súťaži sa brali do úvahy len spojenia na Slovensko, a tak sme moc bodov nenazbierali.

 

expedícia survival

 

 

 

 

Propozície Popis

EBH 2011
ST20 - Exp.Survival
Záruby 768m
JN88QM

Podvečer bolo krásne slnečno a teplo. Jasná noc však bola veľmi chladná. Každú hodinu sme menili batérie, pretože v chlade rýchlo strácali napätie.

 

expedícia survival

 

expedícia survival

 

 

 

 

Propozície Popis

EBH 2012
ST09 - Exp.Survival
Záruby 768m
JN88QM

Drevený stožiar, ktorý sme používali už aj minulé roky sa pri vztyčovaní zlomil. Zlomil sa aj konektor antény. Stožiar sme nadpojili brvnami a konektor prilepili páskou. Nakoniec to všetko dobre dopadlo a spravili sme mnoho spojení.

 

expedícia survival

 

 

 

 

Propozície Popis

EBH 2013
Exp.Survival
Záruby 768m
JN88QM

Cestou na kopec pár krát spŕchlo. Našťastie sa podarilo rozložiť oheň aby sme si opiekli niečo na večeru a potom hurá vysielať.

 

expedícia survival

 

expedícia survival