Chov mravcov

Formikaristika, myrmekológia a etológia mravcov

 

 

Zabudnite na strategické hry typu budovanie armády. Tie sú aj tak len stratou času. Navyše nevytvárajú nič produktívne. Skúste chovať armádu mravcov. Väčšina ľudí videla mravca len ako bodku utekajúcu po zemi. Tí  šikovnejší ešte rozoznajú červených a čiernych. No a to je asi tak všetko. Život mravcov zväčša prebieha pod zemou, kde je skrytý ľudskému zraku. Je to miniatúrny svet, ktorý si  podľa jednoduchých pravidiel žije svojím vlastným životom. Dokonca môžeme občas nadobudnúť dojem kolektívnej inteligencie.

 

Systematickým pozorovaním môžete chov povýšiť na etológiu. Etológia je vedný odbor založený na pozorovaní živočíchov, ich správania, vývoja a vzájomných vzťahov. Myrmekológia sa ako podmnožina entomológie, zaoberá len mravcami. Formikaristika sa zaoberá už konkrétne chovom mravcov v špeciálnom zariadení nazývanom formikárium.

 

 

Začiatky

 

S chovom mravcov som začínal v dobách keď ešte nebol internet. Nemal som žiadne ucelené informácie o mravcoch. Iba ak tak z dokumentu na STV2. Experimentoval som s formikáriom typu display: teda dve sklenené tabule naplnené hlinou. Správne som tušil, že kráľovná je hlboko v zemi, a tak som vždy odchytil len pár robotníc za účelom pozorovania. Bez kráľovnej to však nebola plnohodnotná kolónia, ale len skupinka mravcov.

 

 

Organizovaný chov

 

Pre plnohodnotný chov je potreba kráľovnú. Môžete si ju kúpiť, alebo odchytiť pri rojení. Kolónii s malým počtom robotníc postačí upravená skúmavka. Väčšie  formikárium je najvhodnejšie zhotoviť z korku alebo ytongu. Mravce potrebujú primeranú vlhkosť a teplotu. V prírode sa živia hlavne hmyzom a výlučkami vošiek. Sem tam nejaké ovocie.

 

 

 

Moje mravce - kolónia Myrmica ruginodis

 

Najprv som im spravil skúmavkové hniezdo. Na oddelenie vody som použil špongiu. Vodu dávam destilovanú. Vyhnem sa tak zanášaniu vodným kameňom. Skúmavka sa dá oddeliť korkovými prepážkami. Namiesto prírodného korku je dobré použiť korkovú imitáciu. Tá je menej náchylná na plesnivenie. Zistil som, že výhodnejšie je do prepážky vyrezať otvor tvaru písmena V. Ak som prevŕtal prepážky stredom, tak sa mi pri tlačení do skúmavky lámali. Ako stravu im dávam rôzne druhy hmyzu a medovicu. Občas im do arény vložím kúsok rastliny s voškami.

 

Neskôr  som skúmavku vložil do zaváraninovej fľaše s pieskom. Vytvoril som tak suchú piesočnatú arénu s hniezdom uprostred.

 

Skúmavkové hniezdo v zavaraninovej fľaši - chov mravcov

 

Jar formicarium with ants

 

 

 

Časom sa kolónia trochu rozrástla a tak som ju premiestnil do plexisklového formikária 10x10xm. Predáva sa pod názvom" Acrylic formicary " alebo " Formikarium akrylowe ".

 

Plexisklové formikárium / Acrylic formicary

 

Skladá sa z viacerých vrstiev, takže sa dá v prípade núdze rozobrať a vyčistiť.

 

Plexisklove formikarium

 

Spravil som na ňom pár zmien. Z arény som odstránil sadru. Tým sa zväčšil priestor arény a navyše sa takto ľahšie čistí. Priestor na dopĺňanie vody bol prázdny, tak som ho vyplnil špongiou. Do malej dierky na dolievanie vody som vopchal ešte mini kúsok špongie, ktorý slúži ako filter. Striekačkou dopĺňam destilovanú vodu. Celé formikárium mám v krabičke, tak aby bolo stále v tme.

 

Plexisklove formikarium

 

Upgrade akrylového formikária. Arénu som rozšíril do výšky, aby mravce nevybehovali pri kŕmení. Steny valca sú natreté oleojom. Vrchný poklop je prekytý sieťkou z korozivzdornej ocele. Chodbyčky hniezda som vyplnil korkom. Mravce si tak vyhryzú koľko potrebujú. Ak by bolo v hniezde príliš voľného priestoru, mravce by nevynášali odpad do arény, ale do zadnej komôrky.

 

 

videoukážka na korkovú podlahu v akrylovom formikáriu.

 

Myrmica ruginodis

 

Toto formikárium sa hodí akurát pre moju kolóniu. Myrmica ruginodis nájdeme v prírode pod kameňmi alebo pňami. Celá kolónia sa tlačí v štrbine medzi kameňom a zemou. Pokiaľ sú mravce sýte, ani sa neunúvajú vyliezť z hniezda. Sem tam pošlú jednu robotnicu na prieskum. Majú negatívny fototropizmus – stránia sa svetla.

 

 

Mravčie vajíčka

 

Ak sa o mravce dobre staráte, mravce sa starajú o vajíčka a larvy, no a zachvíľu sa môžete tešiť na nové prírastky robotníc.

 

 

 

Kŕmenie kuracou šunkou.

 

 

Budúci biely mravec

 

 

Časom začalo byť v akrylovom hniezde 10x10 tesno. Tak som ich preložil do sadrového_formikária, kde majú zdá sa viac miesta.

 

 

 

 

 

Kolónia Leptothorax

 

Bližšie neurčený druh mravcov Leptothorax. Ide naozaj o mini mravce s rozmermi najviac 3mm. Jednej robotnici trvá dosť dlho, kým prejde od jednoho konca skúmavky ku druhému.

 

Leptothorax

 

Tento druh je taký malý, že je obtiažne pozorovať či ponúkanú potravu jedia, alebo ju len skúmajú.S jednou omrvinkou od piškóty sa dokážu dosť dlho zabaviť. Spravil som im korkové prepážky a do nich otvory. Lenže mravce sa prestrčia cez mezdery mezdi zrnami korku. Ešte ubehne veľa času, kým im bude skúmavkové hniezdo tesné.

 

Mravčia kráľovná / Ant queen Leptothorax

 

 

 

 

Kolónia Camponotus vagus

 

Camponotus vagus spolu s Camponotus ligniperda patria medzi najväčšie slovenské mravce. Kráľovná je veľká 15 – 17mm, prvé robotnice začínajú na 6mm a neskoršie kasty dosahujú veľkosť až 13mm. Vo voľnej prírode vyhľadáva teplé južné stanoviská. Hniezdi hlavne v starom dreve.

 

Na nasledujúcich fotografiách je fotodenník kolónie Camponotus vagus. Každú väčšiu zmenu som sa snažil zaznamenať. Mravčia kráľovná bola odchytená 5. júna v pohorí Malé Karpaty. V nižších polohách sa roja už niekedy začiatkom apríla.

 

Odchyt 5. júna = 1. deň chovu

 

Camponotus vagus

 

Čerstvá kráľovná Camponotus vagus

 

 

Camponotus vagus

 

Pomaly sa jej začána napĺňať zadoček.

 

 

Camponotus vagus

 

Prvé vajíčka

.

 

Camponotus vagus

 

Prvé malé larvy vyliahnuté z vajíčok.

 

 

Camponotus vagus

 

Prvá kukla.

 

 

Camponotus vagus

 

Veľa kukiel. Tie tmavé budú ako prvé.

 

 

Camponotus vagus

 

Prvá malá robotnica.

 

 

Camponotus vagus

 

Dve robotnice pomáhajú tretej vyliezť z kokónu.

 

 

Camponotus vagus

 

Malá rodinka.

 

 

Camponotus vagus

 

Kráľovná, 11 robotníc a niekoľko malých lariev.

 

 

Camponotus vagus

 

Kráľovná, 11 robotníc + niekoľko lariev. Kolónia od konca leta stagnuje. V 192. dni ich dávam zimovať.

 

 

Camponotus vagus

 

Po 8 týždňoch som mravce prebudil zo zimného spánku, pretože sa vonku už dosť oteplilo. Jedna robotnica uhynula, ostatné sa zdajú byť v poriadku.

 

 

vagus

 

V novej sezóne dve nové vajíčka a dva kokóny.

 

 

Camponotus

 

Kráľovná,10 robotníc, 4 kokóny a mnoho vajíčok.

 

 

Camponotus vagus

 

Kolóniu som dočasne presťahoval do akrylového formi. Na obrázku je vidno, ako robotnice pomáhajú novému mravcovi dostať sa von z obalu kokónu. Tým pribudla jedna nová robotnica.

 

 

 

Robotnice rozbalia dozretý kokón vytiahnu mravca a očistia ho. Nový mravec ešte nemá vytvrdnutý exoskeleton. Po vytvrdnutí exoskeleton stmavne a nová robotnica sa zapojí do činností kolónie.

 

 

Postrehy z chovu

 

 

Mravce a červená farba

 

Mravce majú posunuté vnímanie vlnovej  dĺžky smerom na dol. Teda červenú farbu akoby nevidia. V čiernobielom svetle mravce vnímajú červenú farbu ako tmu. Skúmavku je dobré rozdeliť prepážkou a vlhkú časť prekryť červenou fóliou.

 

Červená fólia na skúmavke

 

 

 

Doplnenie vody

 

Niekedy je potrebné doplniť vodu do skúmavkového hniezda. Ak je skúmavka príliš úzka nedá sa doplniť injekčnou striekačkou. Vtedy je potreba všetky mravce aj s vajíčkami preložiť, vatu vytiahnuť a vodu doliať.

Ďaľšou možnosťou je použiť nasledujúci trik, ktorým dopĺňam vodu aj s mravcami vo vnútri. Teda len ak sa vajíčka nedotýkajú vaty a sú prichytené o sklo skúmavky.

 

Postup: Do skúmavky na vatu nalejeme vodu. Pinzetou chytíme vatu a ťaháme smerom hore. Podtlak vatového piestu ťahá vodu na dno skúmavky. Keď voda pretečie pod vatu, zatlačíme vatu dolu, ale tak, aby sa nedotýkala vody. Inak by sa voda pretlačila späť.

Dolpnenie vody do skúmavkového hniezda

 

Malformácie

 

Pri veľkom počte mravcov sa z času na čas objaví nejaká malformácia (vrodená odchylka tvaru – deformácia). Mravec na obrázku je Camponotus ligniperda. Neviem či tak už vyliezol z kokónu, alebo či mu zle zatvrdla vonkajšia kostra pri vykuklení. Ide o živú robotnicu, ktorá má zakrútené všetky končatiny aj tykadlá. Nemohla sa pohybovať ani si tykadlami vypýtať potravu od iného mravca. Tak som nakoniec ukončil jej trápenie.

 

Malformácia Camponotus ligniperda

 

 

 

Kamera

 

Teraz už neviem či zo zvedavosti alebo z pohodlnosti, rozhodol som sa sledovať formikárium kamerou. Kamera má možnosť fokusácie na makro a tak sa dajú mravce pozorovať celkom zblízka. Obraz sa dá naživo vysielať na internet. Viac o live kamere tu.

 

Live web camera Camponotus ligniperda

 

 

Mravce v prírode

 

V prírode mravce vytvárajú početné kolónie. Na fotke nižšie som ja pri mravenisku Formica rufa. Tento druh navyše vytvára sesterské kolónie, čo sú vlastne menšie mraveniská v okolí veľkého centrálneho. Cesty medzi hniezdami su poprepájané a mravce medzi sebou nesúperia. Navyše ak by uhynula niektorá kráľovná, robotnice prejdú do okolitých hniezd.

 

Big Ant nest - hniezdo Formica rufa

 

 

 

 

 

Galéria

Pár ďaľších obrázkov, niektoré neboli použité.

 

Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce Mravce

 

 

 

Kam ďalej?

Úvod do biológie mravcov

 

Súvisiace odkazy:

www.mravce.info - Slovenský portál o chove mravcov.