Strašilky a pakobylky

(Phasmida)

 

Strašilky a pakobylky (phasma – zvláštny zjav) ako vedecký názov tohto radu napovedá že ide o živočíchy nezvyčajného vzhľadu. Navyše je to jeden z najväčších druhov hmyzu na Zemi.

Názov pakobylky a strašilky je rovnocenný, ale medzi chovateľmi sa podľa vzhľadu rozdeľujú do troch hlavných skupín.

 

Prvú skupinu tvoria druhy ktoré napodobujú vetvičky. Majú tenké štíhle telo a dlhé nohy. Z toho vyplýva aj ich anglický názov stick insect. Pre zjednodušenie práve túto skupinu nazývame pakobylky. Najznámejším druhom je Pakobylka indická.  

Druhú skupinu tvoria druhy s kratším zavalitejším telom. Často sú pokryté tŕňmi alebo inými výrastkami po tele. Niekedy je subjektívne ťažké určiť do ktorej skupiny daný druh zaradiť. Túto skupinu označujeme ako strašilky.

Treťou skupinou sú druhy ktoré verne napodobujú listy. Z toho plynie názov tejto skupiny – listovky (česky lupenitky)

 

Strašilky sa živia výlučne iba rastlinnou potravou. Väčšinou určitého druhu rastliny a inú neprijímajú, aj keby mali vyhladovať. Rozmnožujú sa partenogeneticky – teda ak samička nie je oplodnená samčekom, vytvára klony samej seba. Kladie neoplodnené vajíčka z ktorých sa liahnu zasa len samičky. Po oplodnení sa liahnu samce i samice. Strašilky rastú skokom. Po zvlečení starej vonkajšej kostry sa zväčšia, a nová kutikula im v takomto stave zatvrdne. Často sa stáva, že starú kožu zožerú. Večer je strašilka malá a ráno je už o pár centimetrov väčšia.

 

 

 

Moje strašilky Extatosoma tiaratum

 

 

Ďaľšie označenia tohto druhu:

  • PSG9 - Extatosoma tiaratum
  • Listovka strapkatá
  • Strašilka austrálska

 

 

Mám dva exempláre, ktoré som kúpil od chovateľa na burze akvatera. Jedna strašilka bola po druhom zvleku a ďalšia tesne po treťom zvleku. Tá prvá tú druhú zachvíľu v zvliekaní dobehla. Ak sú obe v rovnakom instare (štádium vývoja medzi zvlekom),  je ťažké poznať ktorá je ktorá.

 

Extatosoma tiaratum PSG9

 

Ako potravu im dávam čerstvé listy šípovej ruže. Na spestrenie bukové listy. Od tretieho zvleku som sa ich snažil privykať na listy brečtanu ale márne. V blízkom okolí sa nenachádzajú maliny ani černice. No zistil som že listy rastlín sa dajú bez problémov uskladniť v mrazničke. Nastrihal som  krátke vetvičky s listami a tie celé som dal zamraziť. Po pomalom rozmrazení sú listy trochu zvädnuté, ale strašilky ich bez problémov konzumujú.

 

 

Strašilka austrálska

 

Mladá strašilka po 3. zvleku.

 

 

Pakobylka

 

Namfa Exatosoma tiaratum po 4. zvleku v typickom postoji škorpijóna.

 

 

Strašilka austrálska

 

Sú pažrave ako "kobylky". Pri dobrých podmienkach rýchlo rastú.

 

 

Strašilka austrálska zvliekanie

 

Rastú skokovo, teda zvilekaním srarej kože.

 

 

Extatosoma tiaratum molting

 

Strašilka pomaly vylezie zo starej kože. Najprv vytiahne hlavu, neskôr nohy a nakoniec celé telo.

 

 

strašilka zvlečok

 

Po zvlečení starú kožu zväčša zožerú.

 

 

strašilka zvlečok

 

Niekoľko týždňov po poslednom zvleku začne samička klásť vajíčka, a to aj v prípade že nebola oplodnená. Vyjíčka vystreľuje do priestoru.

 

 

strašilka zvlečok

 

Vajíčka sú mramorovej farby s víčkom navrchu. V závislosti od okolitých podmienok sa o niekoľko mesiacov liahnu mladé jedince. Vajíčka vraj obsahujú látku, ktorá priťahuje mravce. Na naše slovenské mravce to však nepôsobí.

 

 

mladá strašilka

 

Čerstvo vyliahnutá strašilka má zatočený zadoček. Napodobňuje mravca, aby odstrašila predátorov.

 

 

 

 

Súvisiace odkazy:

www.strasilky.cz - český web o chove a druhoch strašiliek.