Nosnosť paracordu a iných (ne)parašnúr

 

V ruksaku nosievam vždy kus šnúry. Každú chvíľu potrebujem niečo pripevniť, zviazať, vytiahnuť. Taktiež ho využívam pri stavaní prístrešku alebo pri bowdrille. Teoreticky aj pri prvej pomoci buď ako škrtidlo, alebo na fixovanie zlomeniny.

 

Najuniverzálnejšou šnúrou by mal byť paracord. Je odolný a dá sa rozpliesť na jemnejšie šnúrky. Vždy mi bolo však ľúto rezať z dlhého paracordu, keď som potreboval len kúsok šnúry. Hľadal som preto nejakú lacnú náhradu, s dostatočnými vlastnosťami.

 

Prichystal som si rôzne šnúry. V dĺžke približne 50cm. Konce som osmičkovým uzlom pripevnil na valčeky, ktoré sa od seba pomaly (1cm/min) vzďaľovali, pričom sa zaznamenávala sila pôsobiaca na šnúru. Teda pomalé statické zaťažovanie až do pretrhnutia.

 

 

tahovy diagram

Príklad záznamu zo skúšky ťahom pre šnúru č.3

 

 

 

Popis skúšaných šnúr:

 

  • 1 Nylonová šnúra z Baumaxu. Vyzerá ako Rep-ka ale s označením Not for climbing! Celistvá, bez jadra. Cena 0,6Eur/m.

 

  • 2 Paracord – kupeny v kamennej predajni pod oznacenim paracord550, ale tazko povedat ci je to naozaj pravdivy udaj. Kruhovy priemer 3mm. Jadro s opletom. Cena 0,5Eur/m.

 

  • 3 Viacúčelový špagát z internetového armyshopu. Asi ho tam majú, (tak ako všetko) preto že je maskáčový. Jadro s opletom. Špagát má obdĺžnikový prierez a oplet sa krúti a krčí. Cena 0,3E/m.

 

  • 4 Šnúra na prádlo z Tesca. Celistvá, bez jadra. Cena len 0,06Eur/m.

 

  • 5 Šnúra na vonkajšie rolety. Celistvá, bez jadra. Veľmi oteruvzdorná. Používam ju prednostne na bowdrill. Cena 1Eur/m.

 

  • 6 Výplet z galérie paraglidingového padáku. Veľmi pevná šnúra, ktorá sa však pri uzlovaní láme. Jadro s opletom.

 

paracord

 

 

 

Vyhodnotenie skúšky

 

Všetky šnúry sa pretrhli v mieste zaškrtenia lana uzlom. Uzol na lane síce znižuje pevnosť, ale v teréne nepoužívam žiadne špeciálne uchytenie. Proste keď potrebujem, tak to tam priviažem uzlom. Tabuľka nižšie uvádza maximálne hodnoty zaťaženia, ktoré šnúra znesie, pred tým než sa pretrhne. Tieto hodnoty sú medzné. Teda lano musíme zaťažovať oveľa menej, aby sme mali istotu, že sa nepretrhne.

 

Pre porovnanie medzi jednotlivými šnúrami musíme vypočítať napätie. To je definované ako sila pôsobiaca na Plochu. Plocha je v tomto prípade diskutabilná, pretože aj celistvá nylonová šnúra je v priereze spletená z jemnejších vlákien, medzi ktorými je voľný priestor.

 

 

č. prierez [mm] max. zaťaženie [kg] max. napätie [MPa]
1 4 213 167
2 3 120 166
3 2x4 87 107
4 3 96 133
5 2,5x4,5 158 139
6 2 105 330

 

 

 

 

záver

Pre exaktnejší záver by bolo potrebné spraviť viacero meraní na jednom type šnúry a zistiť tak stredné hodnoty. Ale myslím že na rýchle porovnanie, to stačí aj takto. Výsledkom je fakt, že šnúra na prádlo vydrží podobné zaťaženie ako paracord. Pri napínaní celty, alebo vyťahovaní ruksaku z jaskyne môžeme paracord nahradiť niečím lacnejším.

 

en