Trícium - večné svetlo, ako si z neho vyrobiť prívesok

 

Trícium je izotop vodíku. Počas rozpadu elektróny bombardujú fluorescenčnú vrstvu, a tá vyžaruje svetlo - GTLS efekt. Pojem "večné svetlo" nie je úplne správny, pretože svetlo pomaly stráca na intenzite. Za 12 rokov klesne jeho intenzita na polovicu a potom ďalej logaritmicky klesá.

 

Z hľadiska rádioaktivity je izotop uzatvorený v sklennej trubičke a von prenikajú len fotóny svetla. Nebezpečné je trícium vdýchnuť po rozbití trubičky. Ak sa trubička poruší, plynný vodík unikne a trubička prestane svietiť. Preto je vhodné sklennú trubičku nosiť v nejakom ochrannom obale. Najlepšie v priesvitnom.

 

Tríciové prívesky sa u nás ani nedajú zohnať. V zahraničí sa predávajú pod názvom tritium key. Dajú sa však zohnať tríciové trubičky. V tomto článku prinášam návod ako si vyrobiť ochranný obal z plexiskla. Ja používam prívesok tak, aby som v noci našiel zips od stanu. Alebo ho skobou pripevním k čelovke a tú potom nemusím šmátrať po tme. Dá sa použiť na čítanie mapy. Svetlo je slabé, ale radšej slabé ako žiadne. Svetlo je trochu silnejšie ako tyčinka chemického svetla.

 

 

Postup:

 

Trubička je 25mm dlhá a má priemer 3mm. Pozrel som na nete nejaké obrázky a podľa toho som si navrhol tvar a rozmery prívesku z plexiskla. Výkres si môžete stiahnuť kliknutím na odkaz: tritium.dwg alebo tritium.gif

 

CNC fréza vyreže tvar nahrubo. Ryhy po obrábaní som zabrúsil. Pri brúsení som rovno zrazil hrany. Tým dostane prívesok oválnejší tvar. Namiesto CNC obrábania na tvar šesťuholníku môžeme použiť tvar hranolčeku. Po prebrúsení som povrch leštil do hladka na leštiacom kotúči. Ak ho nemáte, tak sa dá použiť aj zubná pasta. Nesnažil som sa dosiahnuť zrkadlovo čistý povrch. Plexisklo sa používaním aj tak doškriabe. Vnútorný povrch vyvŕtaného otvoru som leštil pomocou špachtle do ucha. Po leštení som plexisklo zvnútra vymyl vodou, alkoholom a poriadne vysušil. Do vyvŕtaného otvoru som vložil triciovú trubičku. Aby sa nehýbala je z oboch koncov podopretá kúskom silikónového tesnenia. Otvor som zaslepil malým valčekom z plexiskla a zalepil obyčajným sekundovým lepidlom. Po stvrdnutí lepidla som prečnievajúcu zátku zrezal, zabrúsil a začistil.

 

 

Tritium tube

Tríciová trubička.

 

 

Po zadaní tvaru a rozmerov CNC fréza vyreže potrebný tvar.

 

 

Z jednoho kúsku plexiskla budú dva prívesky.

 

 

Plexisklo po obrábaní.

 

 

Brúsenie, leštenie.

 

 

Prívesok po leštení.

 

 

Leštenie vnútorného povrchu.

 

 

Vnútorný povrch po leštení.

 

 

Lepenie trubičky do plexiskla.

 

 

Zalepené, zrezané, zahladené.

 

 

Prívesok za denného svetla.

 

 

Tritium key

Prívesok za osvetlenia nočnou lampou.

 

 

How make tritium key

Prívesok v úlnej tme.

 

 

Trícium - čítanie mapy

Čítanie z mapy.

 

 

Trícium - kliknite pre zväčšenie

Viac príveskov = viac svetla. (kliknite pre zväčšenie)