Ako postaviť drevený záhradný domček

 

 

Záhradný domček poslúži ako odkladacie miesto na náradie, kôlnička alebo detská chatka. Môžete si vybrať typizovaný z katalógu alebo si postaviť svoj vlastný a prispôsobiť si ho podľa predstáv a rozmerov.

 

 

Rozmery z výkresu a plány na stavbu dreveného záhradného domčeka

 

Rozmery som prispôsobil drevu, tak aby som mal čo najmenší odpad. Konštrukcia je rámová, čiže kto chce mať domček väčší, stačí všetky rozmery zväčšiť v danej mierke. Výkres s rozmermi si môžete stiahnuť v PDF.

 

 

Použitie Rozmer [cm] Kusov
Obklad stien a strechy
1,2 x 9,6 (8,8) x 300
55
Spodná podstava, rámy stien, krov strechy
4 x 5 x 400
16
Dosky podlahy
2,4 x 11 x 400
8
Rámy okien, dverí, zábradlie
2,5 x 5 x 400
4
L - lišta okolo okien a hrán domčeku
3,4 x 250
4
Plochá lišta okraju strechy, kríže v oknách
3,4 x 250
3

 

Na podlahu a nosnú konštrukciu som použil najlacnejšie stavebné drevo, teda nehobľované laty. Treba rátať s tým že sú rôzne skrútené a rozmery sa kus od kusu môžu líšiť. Steny sú obložené tatranským profilom. Najdôležitejší je rozmer prekryvu 8,8 cm, teda koľko plochy sa prekryje, ak budem dosky klásť za sebou.

 

 

 

 

Vytýčime si rozmery a miesto stavby, prípadne zmeriame sklon svahu.

 

 


Pred samotnou stavbou je potrebné vyrovnať terén. Najjednoduchšie sa to robí nasypaním štrku. Domček však plánujem v budúcnosti presunúť a štrk by sa z pôdy ťažko vyberal.

 

 

 

Drevená stavba musí byť samozrejme odizolovaná od vlhkej zeme. Ja som použil betónové dlaždice. Pri zarovnávaní som sa na jednej strane dostal pod úroveň terénu, tak boli potrebné dve vrstvy betónových dlaždíc. Predný rad má len jednu vrstvu a slúži ako nášľapný schodík, aby sa pred domčekom nevytvárala blatová jama.

 

 

Dlaždice majú rozmer 30x30 cm. Tomu sa prispôsobujú aj rozmery spodnej podstavy na dĺžku 210 cm. Drevenú podstavu treba natrieť zo všetkých strán. Ja som použil fermež  z ľanového oleja.

 

 

 

Štvormetrové dosky na podlahu rozrežeme v polovici a zarovnáme od čelnej strany. Nepresnosti rôznych dĺžok dosiek na zadnej strane zarovnáme kotúčovou pílou. Pridáme ešte jednu priečnu dosku na zadnú stranu, aby sme vyplnili celú plochu podlahy. Drevo podlahy taktiež natrieme už teraz.

 

 

drevostavba rámová koštrukcia


Jednotlivé steny postavíme ako rám. Tam kde budú okná a dvere pridáme do steny zvislé dosky v rozostupe šírky okien a dverí. Do prázdnych stien tiež pridáme zvislé dosky. Tie budú podopierať hmotnosť stavby. Rámy jednotlivých stien postupne osadíme na miesto, pripevníme o podlahu a taktiež vzájomne medzi sebou.

 

 

 

Domček som budoval na etapy, takže bolo nutné stavbu najprv zastrešiť. Strecha má sklon 30° s bočným presahom 10cm. Na podlahu som si nakreslil uhly a všetky strešné trojuholníky som robil podľa tohto vzoru. Presné uhly nie sú až také dôležité, dôležité je, aby boli všetky rovnaké podľa toho prvého vzoru.

 

 

 

Tam kde trojuholníky strechy dosadajú na rámy stien spravíme zárez.

 

 

postaviť strechu dreveného domčeku

 

Z trojuholníkov zostavíme krov strechy. Predný trojuholník stojí na samostatných trámoch. Zadné tri trojuholníky sú osadené na rámoch stien.

 

 

 

Na krovy strechy pripevníme dosky tak, aby presahovali plochu spodnej podstavy 10cm na každú stranu.

 

 

Ako postaviť drevený záhradný domček

 

Do rámov stien pridáme šikmé vzpery, čo celú stavbu výrazne spevní. Pridáme vodorovné dosky na vytýčenie rámov okien. Položíme strešnú krytinu. Ja som použil asfaltové bobrovky.

 

 

Ako postaviť záhradnú chatku

 

Steny olatujeme tatranským profilom. Na prednej stene sú laty dlhšie o dvojnásobok hrúbky, aby sa prekryla odrezaná časť dreva.

 

 

výroba dreveného rámu okna

 

Ak má byť okno otváracie, tak samotný rám okna musí byť o trochu menší ako otvor okna. Do dosiek, z ktorých bude vyrobený rám okna vyfrézujeme približne centimetrovú drážku na osadenie plexiskla. Dosky napílime pod uhlom 45° a zoskrutkujeme.

 

 

Ako vyrobiť drevené dvere

 

Podobným spôsobom vyrobíme aj dvere. Do drážky osadíme dosky tatranského profilu.

 

 

Ako vyrobiť záhradný drevený domček pre deti

 

Okná a dvere pripevníme na pánty. Po bokoch terasy osadíme zábradlie. Všetky vonkajšie drevené časti natrieme.

 

 

Drevená záhradná chatka

 

Z vnútornej strany strechy som pridal ešte LED pásik na batérie. Je nenápadný, ale v noci dáva dostatok svetla na pohyb v domčeku aj na terase.