Ako vyrobiť ladenú zvonkohru

 

Zvonkohra môže byť vyrobená buď ako hudobný nástroj, na ktorý môžeme zahrať rôzne melódie, alebo ako nástroj zvukový, ktorý sám vydáva ladné zvuky. Lacné kupované zvonkohry síce zvuky vydávajú, ale častokrát tóny medzi sebou neladia. V tomto článku nájdete postup ako si ladenú zvonkohru vyrobiť, alebo prerobiť a naladiť už existujúcu.


Zvonkohra sa zaraďuje medzi bicie hudobné nástroje. Kedysi sa naozaj udieralo na zvončeky. Zvončeky neskôr nahradili kovové platničky, tyče alebo rúry. Tie môžu byť vyrobené z rôznych pružných materiálov ako napríklad drevo, hliník, mosadz či oceľ.

 

nerezové rúry

 

Na výrobu zvonkohry som použil ocelové rúry.


Ja som použil rúry z korózii vzdornej (nerezovej) ocele. Všetky majú rovnaký priemer aj hrúbku steny. Jediné v čom sa líšia sú rôzne dĺžky. Ak na rúru udrieme, tá sa rozvibruje a vydá tón určitej frekvencie. Rôzne dlhé rúry teda vydávajú rôzne tóny. Otázkou je, o koľko musíme tieto rúry skrátiť, aby vydávali tón konkrétnej frekvencie a aby medzi sebou ešte aj ladili?

 

 

meranie frekvnecie pomocou ladičky

 

Meranie frekvencie pomocou ladičky.


Rúry zoradíme podľa dĺžky od najdlhšej po najkratšiu a označíme ich poradovým číslom. Pomocou ladičky alebo aplikácie v smartfóne, zmeriame frekvenciu tónu každej rúry a zapíšeme ju tabuľky ku konkrétnej dĺžke rúrky. Zo získaných údajov vykreslíme graf tak, že frekvencia bude na osi x a dĺžka na osi y.

 

 

frekvencia v závislosti od dĺžky

 

Graf s tabuľkou nameranej frekvencie a dĺžky.


Keďže dĺžky rúrok sú náhodné aj frekvencie ktoré vydávajú sú náhodné. Frekvenciu rúry môžeme zvýšiť tak, že skrátime jej dĺžku. Aby tóny medzi sebou ladili musia tvoriť akord. Napríklad A-mol sa skladá z tónov A, C, E a doplníme ich ešte o tón H. Z tabuľky tónov vyberieme konkrétne frekvencie, ktoré chceme dosiahnuť a zapíšeme ich v tabuľke do stĺpca F.

 

 

Frekvencie všetkých tónov odvodených od A= 440 Hz

 

Frekvencie všetkých tónov.

 

Klikneme pravým tlačidlom myši na body v grafe a zvolíme možnosť pridať trendovú spojnicu. Vyberieme možnosť exponenciálna. Ďalej zaškrtneme aj možnosť Zobraziť rovnicu v grafe. Vzorec prepíšeme do stĺpca G a budeme dosádzať frekvencie zo stĺpca F. Výsledkami výpočtov v stĺpci G sú konkrétne dĺžky rúrok, ktoré budú vydávať konkrétne požadované frekvencie tónov. Pri skracovaní rúr, odrežeme dĺžku o pár milimetrov väčšiu, než sme dostali výpočtami. Tých posledných pár milimetrov zbrusujeme pilníkom a priebežne ladičkou kontrolujeme doladenie na presný tón.

 

 

 

Výpočet konkrétnej dĺžky rúry pre konrétnu frekvenciu tónu.


Komu robia grafy a výpočty problémy, tomu stačí len postupne skracovať rúru a zvyšovať frekvenciu na požadovaný tón. Tento postup je síce jednoduchý, avšak veľmi zdĺhavý. Nakoniec, keď už máme všetky tóny naladené, vyvŕtame otvory pre zavesenie. Najvhodnejšie umiestnenie otvorov je na 25% z celkovej dĺžky rúry. Vtedy nastáva najmenší útlm. Rúry potom zavesíme v rade za sebou a môžeme hrať. Alebo môžeme rúry zavesiť do kruhu a vyrobiť tak veternú zvonkohru.

 

 

Ako vyrobiť zvonkohru

 

Hotová zvonkohra tvorí dva akordy A-mol doplnené o tón H.

 

 

 

Zvonkohra vznikla z odpadu, ktorý by inak skončil v šrote.

 

 

en