Ako vyrobiť formikárium pre chov mravcov

 

Sádrové formikárium

 

 

Tento článok prináša foto-návod, ako si vyrobiť formikárium (formicarium) zo sadry. Keďže mravce sa dokážu sadrou prekúsať, musí byť sadra ešte v nejakej nádobe. Priehľadnú nádobu potrebnej veľkosti zoženieme v domácich potrebách. Toto fomikárium som staval konkrétne pre druh Myrmica. Inak musíme veľkosť chodbičiek prispôsobiť konkrétnej veľkosti tak, aby sa do chodby vošli minimálne dva mravce naraz. Taktiež kráľovná sa musí dostať do všetkých priestorov.

 

 

 

sádrové formikárium

 

Igelitový obal ponecháme na nádobe a nakreslíme si približný tvar komôrok. Komôrky robíme radšej menšie. Neskôr ich môžeme ľahko rozšíriť vyškrabaním sadry. Nie je potrebné riešiť ani prepojenie jednotlivých komôrok, vyškrabeme ich neskôr, keď stuhne sadra. Pred samotným liatiím sadry je potrebné steny niečím namazať, aby potom odliatok ľahko vyklopil. Namiesto naolejovania stien môžeme do nádoby vložiť mikroténové vrecko a až do neho naliať sadru.

 

 

 

sádrové formikárium

 

Z plastickej hmoty si vytvoríme komôrky. Spodné komôrky by sa nemali dotýkať dna, inak hrozí, že ich zaplaví voda. Keďže som nemal plastelínu pripravil som si cesto: 1 diel múky, 1 diel soli, trochu oleja a vody.

 

 

 

 

V zadnej časti som vytvoril priestor na vodu. Slúži na udržiavanie vlhkosti. Komôrky môžeme vytvoriť aj po bokoch nádoby.

 

 

 

formicarium

 

Do nádoby nalejeme sadru. Ja som do sadry primiešal piesok, vyzerá to potom viac ako kameň. Na čerstvú sadru som nasypal piesok – tak aby sa vytvorila škrupina (tenká vrstva) ktorá oddeľuje arénu od vlhkej sadry. Komôrky z cesta sa pod váhou sadry pomágali. Mal som radšej použiť plastelínu.

 

 

 

Po vytvrdnutí pospájame komôrky chodbičkami. Vyvŕtame potrebné otvory. Nemusíme použiť vŕtačku. Stačí vrták otáčať rukou.

 

 

 

Make formicarium

 

Hadička vľavo slúži na  vstup do hniezda. Pravá vedie k rezervoáru vody. Na povrch arény použijeme štrk. Piesok nie je moc vhodný, pretože by mohol padať do medzery medzi stenou a sadrou.

 

 

 

Gypsum nest formicarium

 

Hadičku do hniezda môžeme zamaskovať nejakou dekoráciou. Napríklad vymodelujeme kužeľ s dierou uprostred. Ja som použil ytong.

 

 

 

 

V kryte nádoby spravíme vetranie. Vyvŕtame kruhový otvor ktorý prikryjeme sitkom. Spodnú časť otvoru som pre istotu natrel mastencovým práškom.

 

 

 

 

Hadičku do rezervoáru vody upcháme špongiou, aby do nej nešli mravce. Plní sa jednoducho injekčnou ihlou. V rezervoári musí byť hladina vody nižšia ako okraj spodnej komôrky, inak voda presiakne a mravce vytopí. Hladina vody v dvoch spojených nádobách je rovnaká !

 

 

 

 

Mravce považujú tento príbytok za svoj domov, pretože ho zúrivo bránia.

 

 

V hviezde je potrebné udržiavať primeranú vlhkosť, tak aby bolo hniezdo vlhké ale aréna suchá, inak sa začne nezjedená potrava rýchlo kaziť. Na prednú stranu komôrok by sa hodila ešte červená fólia, aby mravce neboli v strese zo svetla.

 

 

 

 

Kam ďalej:

 

Výroba formikária z Ytongu

 

Výroba formikária z plexiskla

 

Výroba formikária z keramiky

 

Všeobecne o chove mravcov