Výroba formikária z plexiskla

 

Formikárium je nádoba pre chovm mravcov. Ak už je mravcom v skúmavke tesno, je potreba ich premiestniť do väčšieho priestoru. Formikrium nesmie byť neúmerne veľké počtu a veľkosti mravcov. Pre rozbeh malej kolónie je vhodné práve formikárium z plexiskla. Dá sa celé rozobrať, vyčistiť a navyše máme mravce pod dohľadom. Navrhol som si vlastný prototyp, s rôznymi vychtávkami.

 

 

How make formicarium

 

 

 

Prvá vrstva (horná)

 

Prvá vrstva kryje cestičky a komory. Zároveň je aj podlahou pre arénu. Túto vrstvu som vyrobil zo skla. Sklo nežltne, ani sa nepoškriabe ako plexisklo. Nevýhodou je, že sklo sa ťažko obrába.

Vŕtanie do skla diamantovým vrtákom ide dosť ťažko. Vyvŕtané otvory aj celkový tvar prvej vrstvy moc nesedel s pôvodným výkresom. Preto som sklo naskenoval a obkreslil. Ostatné vrstvy sa budú rezať laserom, preto som ich prispôsobil prvej sklenenej vrstve.

 

 

 

Druhá vrstva (komory)

 

Druhá vrstva je z číreho plexiskla hrúbky 4mm. Komory som spravil oblé, aby mravce nenechávali odpad v kúte. Ak mravce odložia nejaký odpad, väčšinou je to ku stene. Vlhká sadra je v strede komory, aby sa nedotýkala žiadnej steny.

 

Tretia vrstva (vlhčenie)

 

Je z 3mm hrubého mliečneho plexiskla. Na výkrese je zobrazená ako zrkadlový obraz, aby bolo možné do spodnej vrstva (po otočení je to z vrchu) vygravírovať čiary hrúbky 0,4mm. Gravírovaním sa lokálne odparí materiál do určitej hĺbky. Tým vznikne tenký kanálik na prívod vody. Kanálikmi prúdi voda zo zásobníku do sadry. Kanálik na výkrese presahuje až do sadrového kolečka, aby sa plexisklo odparilo aj pri krajoch. Prebytočný materiál sa odreže vlasovou čiarou.

 

 

Do posledného kolečka so sadrou nevedie vlhčiaci kanálik. Prebytočná voda ktorá sa kapilárne pohybuje nielen v kanálikoch, ale aj medzi vrstvami, by sa mala nasať do posledného sadrového kolečka. Mravce si tak môžu vybrať medzi rôzne vlhkou sadrou.

 

 

Štvrtá vrstva (spodná podložka)

 

Posledná vrstva je z 3mm mliečneho plexiskla. Uzatvára formikárium zospodu. V prípade upchania tenkých vlhčiacich kanálikov sa voda kapilárne rozlieva po štvrtej vrstve.

 

 

Aréna

 

Aréna je tvorená zo štyroch stien nerovnakej výšky. Horný kryt presne zapadá do odsadenia, a navyše obsahuje dva čapy, ktoré ho pridržiavajú na mieste. Čapy sú aj v stenách, čo zaručí pohodlnejšie zostavenie a vyššiu pevnosť arény. Na výkrese sú čapy väčšie ako otvory do ktorých majú zapadnúť. Laser odpáli na každej strane kus materiálu a po vyrezaní by vznikla škára, cez ktorú by mohli mravce utiecť.

 

Horný kryt arény obsahuje namiesto sieťky vypálené otvory na vetranie. Chcem aby bola aréna čo najsuchšia, aby v nej nehnil organický odpad. Menší kryt slúži ako otvor na kŕmenie. Jeho rozmery na výkrese sú zasa o niečo väčšie, aby nakoniec presne zapadol.

 

Na menší kryt je prilepená priečka, ktorá bráni prepadnutiu. Na priečke sú vygravírované rysky, aby sa dala nalepiť presne do stredu. Priečka presahuje rozmery veľkého krytu arény, aby sa dala ľahko podobrať prstami. Jednotlivé steny, ako aj celú arénu som zlepil sekundovým lepidlom.

 

 

Skompletovanie do celku

 

acrylic formicarium

 

Výkres pre rezanie laserom: CRD , DXF

 

 

Laser cuted formicarium

 

Okrem skla boli všetky súčasti vyrezané laserom.

 

 

 

Hotový výrobok

 

Formikárium z plexiskla

 

acryl formikarium

 

 

 

Kam ďalej?

 

Výroba formikária z Ytongu

 

Výroba formikária zo sadry

 

Výroba formikária z keramiky

 

Všeobecne o chove mravcov

en