Ako postaviť detskú latrínu

 

Deti potrebujú vykonávať potrebu častejšie ako dospeláci. V zápale hry si to často uvedomia až na poslednú chvíľu. Malá potreba sa dá vykonať aj niekde v tráve, ale na veľkú už treba ísť na riadne WC, čo je spojené s presunom do domu, prezliekaním a prezúvaním. Túto detskú latrínu som robil ako doplnok k detskému drevenýmu domčeku, pretože mi zostalo ešte trochu materiálu.

 

 

Rozmery z výkresu a plány na stavbu drevenej latriny

 

Konštrukcia je prispôsobená tak, aby vznikol čo najmenší odpad dreva. Trojmetrové dosky obkladu som rozrezal na 5 častí v dĺžke 59cm. Konštrukcia je  prispôsobená narezaným doskám obkladu. Na stiahnutie PDF.

 

 

 

Z hranolov 4x5cm zmontujeme rám prednej steny veľkosti 57x140cm. Rám zadnej steny je podobný, len má hornú latku zníženú na 130cm. Prečnievajúce konce sa neskôr zrežú pod uhlom podľa strechy.

 

 

 

Rám prednej a zadne steny spojíme hranolmi s dĺžkou 49cm.  

 

 

 

Do rohov pridáme šikmé vzpery. Zadnú a bočné steny obijeme vodorovným obkladom.

 

 

 

Podľa vnútornej veľkosti predného rámu vyrobíme o trochu menší rám, ktorý slúži ako základ dverí. Rám dverí obijeme zvislým obkladom.

 

 

 

Keďže kadibúdka je búdka bez okien, treba spraviť otvor pre vzduch a svetlo. Býva v tvare hviezdy, mesiaca ale najčastejšie srdiečka.

 

 

 

Zmontujeme všetky časti. Na strechu dáme dosky s presahom aspoň 3cm a pokryjeme ich asfaltovou strešnou krytinou, alebo térovým papierom. Natrieme vonkajšie steny a vnútornú podlahu.

 

 

 

Detská latrína slúži ako diskrétne miesto na vykonanie potreby. Komu sa nechce stále čistiť nočník, môže spraviť prepad cez dno do jamy.

 

 

 

V budúcnosti môže búdka poslúžiť ako kôlnička alebo odkladacie miesto na náradie. Jeden človek ju pohodlne prenesie na nové miesto.

 

 

 

Kto potrebuje postaviť klasickú veľkú latrínu pre dospelákov, stačí keď si predĺži šírku a výšku konštrukcie.