Elektrolytické leptanie čepele noža

Vytvorenie masky pre leptanie pomocou lasera

 

Postupom času sa stal nôž Mora 511 mojím obľúbeným pracovným nástrojom. Záštitu na prsty som odstránil, pretože mi zavadzala. Rovnako si ju odstránilo aj viac ľudí z môjho okolia a nože sme si potom medzi sebou mýlili. Musel som si svoj môž nejako označiť. Kedže ho používam na špinavú prácu, tým mám na mysli že sa k nemu správam trochu brutálne, musel som vymyslieť niečo odolné. Zvolil som hĺbkové elektrolytické leptanie nápisu do kovu. Obyčajné gravírovanie laserom by sa mohlo pri častom používaní zošúchať. Keďže tam sa popisuje iba povrch materiálu.

 

 

 

Odstránením záštity sa z noža stane model Mora 510. No a keď tam môže byť podpísaný Ray Mears, tak prečo nie aj ja ?

 

 

Povrch kovu natrieme nevodivým náterom. Ja som použil lak na nechty.

 

 

 

Pripravíme si predlohu.

 

 

 

Tam kde chceme mat kov leptaný odstránime náter. Ja som použil metódu popisovania laserom. Laser odparí lak, a tým sa obnaží kov. Inak sa dá nápis vyryť do laku nejakým ostrým predmetom.

 

 

 

Okolo nápisu urobíme vodotesný bazénik pre elektrolyt. Elektrolyt si pripravíme rozpustením lyžičky kuchynskej soli v šálke vody.

 

 

 

Pre elektrolýzu použijeme jednosmerný prúd. Teda stačí nejaká batéria. Jeden pól zapojíme na nôž a druhý na medený drôt. Nož musí pripojený na kladný pól (+) a medený drôt na záporný (-).

 

 

 

Ponorením medeného drôtu do elekrolytu sa spustí reakcia. Elektrolyt často meníme pokiaľ je zakalený alebo pokiaľ už neprebieha elektrolýza. Výsledok vždy po pár sekundách kontrolujeme, aby sme nápis nepreleptali. Inak sa začnú odleptávať aj okraje pod lakom a nápis sa zdeformuje.

 

 

 

Nakoniec odlakovačom odstránime lak z čepele. Predloha je vyleptaná do hĺbky kovu.

 

 

Druhý pokus

 

Neskôr zasa stále niekto jedol s mojou lyžicou. Chcel som si ju nejako označiť, ale tentokrát som si už dal na tom viac záležať.

 

 

 

Povrch prelepíme lepiacou páskou.

 

 

čičmanské ornamenty

 

Ja som síce použil diódový laser, ale ornamenty sa dajú vyrezať aj skalpelom. Odlepíme časti, ktoré chceme naleptať.

 

 

 

Elektrolyticky naleptáme povrch. Ja som najprv privedol na elektródu záporný náboj, čím sa vyleptal vzor trochu do hĺbky a potom som aplikoval striedavý prúd 12V 1,2A. Tým povrch zoxidoval a stmavol.

 

 

slovenské ornamenty čičmany

 

Výsledok na hladkej nerezovej vyzerá viac než dobre.

 

 

Elektrolytické leptanie

 

Ornamenty sú vygravírované mierne do hĺbky. Tým pádom vydržia naveky.

 

 

Lyžica Čičmany

 

Pre istotu som si spravil nejaké náhradné kúsky.

 

 

 

Kam ďalej:

Farebná anodizácia titánu

Výroba textovej pečiatky

 

en