Farebná anodická oxidácia titánu

 

Anodickou oxidáciou titánu sa na povrchu vytvára tenká vrstva oxidu. Samotná vrstva je priehľadná, avšak rôzne hrúbky vrstvy spôsobujú rôznu interferenciu svetla, čím vznikajú rôzne farebné odlesky. Zmenou elektrického napätia môžeme cielene ovplyvňovať hrúbku oxidov a vytvárať tak konkrétne farby. Keďže farby nemajú pigment, zachovajú si svoju sýtosť a nevyblednú ani po rokoch. Okrem titánu sa dajú farbiť aj zliatiny niobu a zirkonia.

.

 

farby titánu napätie

 

Rôzne napätie teda vytvára rôzne hrubú vrstvu oxidu, od čoho závisí aj farba. Rôzne zliatiny titánu však obsahujú rôzne prísadové prvky. Tým pádom aj inak reagujú na proces elektrolýzy. Preto je vhodné na začiatok vyskúšať rôzne napätie na daný materiál. Čísla na obrázku udavajú použité napätie.

 

 

 

Plech z titánovej zliatiny na ktorý cheme gravírovať farebný obrázok.



 

Povrch je pred farbením potrebné vybrúsiť a vyleštiť.

 

 

eloxovanie titánu


Miesta ktoré majú mať inú farby prekryjeme elektricky nevodivým materiálom. Fixkou, lakom na nechty, fotorezistom, prežehlením vzoru vytlačeného na papieri, vinylovou páskou z plotera, tvarovými samolepkami alebo niečím podobným. Ja som použil plastovú lepiacu tapetu.

 

 

anodizovanie titánu

 

Anodizácia titánu sa vykonáva ako elektrolýza, pričom farbený predmet sa pripojí na kladnú elektródu (+). Ako elektrolyt sa môžu použiť roztoky rôznych kyselín alebo uhličitanov. Ja používam hydrogénuhličitan sodný (jedlá sóda bikarbóna). Približne jednu čajovú lyžičku na 100ml destilovanej vody.

 

 

farebná anodická oxidácia titánu

 

Pre dosiahnutie rovnomerných farieb by mali byť ponorené elektródy tiež z titánu. V núdzi sa dá použiť aj korózii vzdorná (nerezová) oceľ. Záporná elektróda by mala mať dostatočnú plochu a vzdialenosť od farbeného povrchu. Po zapnutí prúdu sa začne povrch po pár sekundách zafarbovať. Ja som použil 30V 1A. Zafarbená pasivačná vrstva je nevodivá a po dosiahnutí požadovanej farby už prúd netečie.

 

 

farbenie titánu

 

Odstránime kryciu masku a odhalíme čistý povrch materiálu.

 

 

 

Farby vytvorené pri vyššom napätí sa pri nižšom napätí elektrolýzy už meniť nebudú, pretože hrubá vrstva pasivuje povrch. Farby nižšieho napätia by sa ale prekryli farbami vyššieho napätia, pretože hrúbka vrstvy narastá.

 

elektrolýza titánu

 

Farebné prechody môžeme vytvoriť postupným ponáraním farbeného predmetu a súčasným menením napätia od vyššieho k nižšiemu. Malé plochy môžeme selektívne vyfarbiť pomocou vaty namočenej v elektrolyte.

 

 

farebné gravírovanie do kovu titánu

 

Farby najlepšie vyniknú na dennom svetle. Keďže ide o svetelnú interferenciu, pri rôznom uhle pohľadu majú farby rôzny odtieň. Farba tak získa vzhľad chameleón.

 

Kam ďalej:

Elekrolytické leptanie ocele

 

en