Ako vyrobiť hologram

 

Holografia sa zaoberá vytváraním záznamu skutočných trojrozmerných objektov na dvjorozmerný obrazový nosič (holograf). Spätným zobrazením holografu vzniká hologram – obraz, ktorý je možné pri otáčaní sledovať z rôznych uhlov, čo prináša dojem 3D efektu. Skutočné holografy sa vytvárajú pomocou interferencie laserových lúčov odrazených od skenovaného 3D objektu. Tento článok prináša návod ako vyrobiť nepravý hologram pomocou displeja. Je to skôr projekcia a optický klam, no so zaujímavým 3D efektom. Jeho výroba je rýchla a jednoduchá.

 

 

Najprv malý hologram

 

Tento typ projekcie sa niekedy nazýva pyramidálny hologram. Je to teda pravidelný štvorboký ihlan, ktorý je otočený hore nohami. Vrchol je zrezaný, aby sa dal v otočenej polohe postaviť na displej.

 

 

 

Pyramída je vyrobená z plastovej fólie. Tá pôsobí ako polopriepustné zrkadlo. Odráža obraz z displeja smerom k pozorovateľovi, pričom obraz sa nám javí zdanlivo umiestnený v strede pyramídy. Na displeji sú štyri rôzne orientácie obrazu pre každú stranu pyramídy, takže pri otáčaní zo všetkých strán, vidíme zdanlivo aj ostatné strany zobrazovaného objektu.

 

Nákres plášťa pyramídy prenesieme na plastovú fóliu. Buď ho vytlačíme pomocou tlačiarne na OHP fóliu, alebo ho narysujeme pomocou fixky priamo na akúkoľvek inú plastovú fóliu.

 

 

 

Narysujeme kružnicu s priemerom približne rovnakým ako uhlopriečka displeja. Kruh rozdelíme pod uhlom 72°, čím dostaneme 5-uholník. Podobne spravíme ešte jeden malý 5-uholník v strede kružnice s priemerom približne 1cm. Z veľkého 5-uholníka vystrihneme jeden 3-uholník. Zložením zostávajúcich častí dostaneme pyramídu zo zrezaným vrcholom.

 

Komu sa to zdá príliš zložité, môže si nákres plášťa vytlačiť na tlačiarni. Niekedy však býva problém že na atramentovej tlačiarni farba na fólii nedrží a pri laserovej tlačiarni sa obyčajná fólia môže roztaviť. Je preto dôležité použiť OHP fóliu pre konkrétnu tlačiareň.

 

Hologram PDF na vytlačenie

Nákres pre vytlačenie na tlačiarni. Na stiahnutie: PDF

 

 

Pyramidálny hologram

 

Vytlačený nákres plášťa pyramídy.

 

 

 

Plné čiary vystrihneme a čiarkované prehneme.

 

 

 

Tento nákres má mechanický spoj, takže pyramídu stačí len zložiť a netreba ju už lepiť.

 

 

 

Zloženú pyramídu postavíme užšou časťou nadol.

 

 

Ako vyrobiť hologram

 

Postavíme na displej mobilu a spustíme obrázok projekcie.

 

 

Na tomto type projekcie fungujú všetky obrázky a videá pyramidálnych hologramov. Tieto som však vytvoril špeciálne pre zobrazovanie základných kryštálových mriežok kovov.

 

mriežka K8 železo mriežka K12 hliník

K8 - železo

K12 - hlíník

 

 

 

Veľký hologram

 

Pre vytvorenie väčšej projekcie je potrebné vyrobiť väčší hologram. Princíp je podobný, ale pyramída je omnoho väčšia a otočená širšou časťou nadol. Obraz sa premieta z monitora umiestneného hore. Celá konštrukcia je umiestnená v drevenej skrini, ktorá všetko drží pokope a vytvára tmavé pozadie.

 

 

 

Princíp veľkého hologramu.

 

 

Pyramída má hranu podstavy dlhú 80cm a výšku 55cm.

 

 

 

Vytvoríme plášť pyramídy z tenkého plexiskla.

 

 

 

Vonkajšie hrany dočasne oblepíme papierovou lepiacou páskou a vnútorné napevno priesvitnou.

 

 


Pyramídu umiestnime do drevenej konštrukcie, ktorá bude všetko držať pokope a v správnej pozícii.

 

 

 

V hornej časti je skrytý priestor pre monitor a počítač.

 

 

 

Pri projekcii sa obraz zdanlivo nachádza v strede pyramídy.

 

 

 

Nakoniec ešte šetrič obrazovky s logom sponzora.

en