Sofvérový PMR opakovač

 

Rádio opakovač (papagáj) je zariadenie ktoré zachytí hovorené slovo z vysielačky, následne ho zopakuje a vyšle ďalej. Cieľom je posunúť rádiový signál ďalej ako štafetu a zvýšiť tak vzdialenosť na ktorú sa dá s vysielačkou spojiť. Opakovač býva spravidla umiestnený na vyvýšenom mieste aby mohol prijímať a vysielať signál na čo najväčšiu vzdialenosť.

 

simplex

 

Už dávnejšie som chcel zostrojiť opakovač, ale zdalo sa mi príliš zložité vyrábať k vysielačke ešte elektroniku opakovacieho modulu. Ako skúšobný prototyp som skúsil PMR vysielačku prepojiť s počítačom, pričom o nahrávanie a opakovanie sa stará softvér SIMPLEX.

 

 

 

Vysielačka opakovača nesmie mať žiadne úpravy antény, výkonu ani súčiastok. Ak to nie je úplne najlacnejšia vysielačka z hypermarketu a má výstup na mikrofón a slúchadlá, dá sa využiť ako opakovač. K počitaču sa pripája káblom, ktorý ma na oboch koncoch konektor jack 3,5mm prípadne redukciou na 2,5mm.

 

 

 

Na vysielačke nastavíme režim VOX (vysielanie spúšťané hlasom). Výstup zo slúchadiel vysielačky prepojíme s mikrofónom počítača. Výstup slúchadiel počítača prepojíme zo vstupom na mikrofón vysielačky. Nakoniec spustíme program SIMPLEX. Treba sa ešte trochu pohrať s nastavením hlasitosti. Systém opakovača je univerzálny a dá sa použiť pre PMR aj CB.

 

 

PMR opakovať Trnava

 

Na obrázku hore je teoretické pokrytie vypočítané cez program Radiomobile, pre 446MHz a výkon 0,4W. Opakovač mám za oknom a zapínam len občas na testovacie účely. Mám odskúšaný dosah na nasledujúce lokality: Čmeľok, Veľká homola, Slepý vrch, Záruby, Kukla, Šianec.

 

 

Kam ďalej?

 

CB expedície

 

 

Súvisiace odkazy:

 

Hardvérový PMR opakovač

en