Ako vyrobiť Piklerovej triangel

 

Piklerovej triangel alebo Piklerovej trojuholník je drevená preliezka ktorá slúži na rozvoj pohybových schopností malých detí. Navrhla ju pediatrička Emmi Pikler už takmer pred sto rokmi. Od tej doby sa objavilo nespočetné množstvo prevedení a rôznych modifikácií tejto pomôcky. Ja som ju vyrobil v podobe drevenej preliezky s pevnou základňou ako doplnok k detskému domčeku.

 

 

šírka [cm]
 50
 60
 70
 80
 90
100
110
120
výška [cm]
 43
 52
 61
 69
 78
87
95
104

 

Pred samotnou stavbou je potrebné rozhodnúť sa pre veľkosť trojuholníkov. Buď podľa výšky dieťaťa alebo podľa toho, koľko miesta máme na preliezku k dispozícii (ak ho chceme používať v byte). Výška rovnostranného trojuholníka je približne 0,87 násobok šírky základne. V tabuľke vyššie sú uvedené rôzne veľkosti trojuholníkov.

 

Rozmery z výkresu a plány na stavbu drevenej preliezky

 

Ja som si zvolil šírku základne 80cm takže výška bude 80 . 0,87 = 69cm. Výkres na stiahnutie: PDF , PNG

 

 

 

Snažil som sa o čo najjednoduchšiu konštrukciu. Použil som iba ručnú pílku, vŕtačku a brúsny papier.

 

 

 

Drevené hranoly 4x5cm odrežeme pod uhlom 15°  na dĺžku 80cm. Jeden koniec posledného hranolu necháme dlhší a bez úpravy. Samozrejme, že pri ručnom rezaní vzniknú nepresnosti v uhloch a dĺžkach. Vykompenzujeme to zrezaním toho posledného hranolu tak ,aby všetky tri strany vytvorili uzatvorený trojuholník.

 

 

 

Ak do seba všetky hranoly zapadajú, zoskrutkujeme ich dokopy, s tým že skrutky zapustíme do dreva.

 

 

 

Po zoskrutkovaní torch častí, vznikne rovnostranný trojhuholník.

 

 

 

Vrtákom priemeru 25mm vyvŕtame otvory do polovice hĺbky dreveného hranolu. Zostatkovú hrúbku dreva prevŕtame tenkým vrtákom. Na jednej strane je rozostup otvorov 10cm a na druhej 20cm.

 

 

 

Do otvorov osadíme guľatinu priemeru 25mm a dĺžky 60cm. Náhodou majú drevené násady na metlu tiež priemer 25mm. Moje guľatiny však mali väčší priemer, tak som musel ich konce trochu zúžiť. Osadené guľatiny priskrutkujeme cez predvŕtanú dieru.

 

 

 

Podobne osadíme a priskrutkujeme aj druhý trojuholník.

 

 

 

K Piklerovej trianglu sa vyrába ešte doska s priečkami. Slúži ako rebrík alebo na chôdzu po naklonenej rovine. Ja som zvolil veľkosť 100x50cm s rozostupom priečok 20cm

 

 

 

Druhá strana dosky je hladká a slúži ako šmykľavka.

 

 

 

Nakoniec celú konštrukciu prebrúsime, pretrieme čistým ľanovým olejom a necháme vyschnúť na slnku.