Ako barefootová obuv ovplyvňuje veľkosť chodidla

 

Barefootová obuv je minimalistická topánka, ktorá má navodiť pocit chôdze naboso. Je charakteristická tenkou podrážkou a voľnou konštrukciou, ktorá neobmedzuje prirodzený pohyb chodidla. Dlhodobé nosenie takejto obuvi môže údajne spôsobiť rozšírenie chodidla a zväčšenie čísla veľkosti topánok.

 

 

 

Prstové topánky


Prstové topánky majú okrem tenkej podrážky aj oddelené prsty. To umožňuje ešte viac pracovať s prstami počas chôdze. V tomto teste boli použité Vibram Fivefingers Vtrail verzia 1. Sú to jediné barefootové topánky, ktoré vlastním. Okrem zimy ich nosím denne. Do mesta, do prírody aj na bicykel. Prešiel som v nich aj veľkú časť Rudnej a Ponitrianskej magistrály.

 

Prstové topánky Vibram Vtrail

 

Prstové topánky Vibram Fivefingers Vtrail

 

 

Dlhodobý experiment

 

Ešte pred tým ako som si kúpil prstové topánky som si skenoval chodidlo, kvôli zisteniu veľkosti chodidla. Po troch rokoch nosenia týchto topánok, som si opäť naskenoval chodidlo a porovnal rozdiel. Hodnoty namerané na šírke chodidla sa líšia len o milimeter, čo môže byť spôsobené nepresnosťou merania. Určite mi veľkosť chodidla nenarástla o dve čísla, ako sa povráva.

 

Ako barefootová obuv ovplyvňuje veľkosť chodidla

 

Zmena veľkosti chodidla po troch rokoch nosenia prstových topánok.

 

 

Na druhej strane treba podotknúť, že predtým ako som nosil prstové topánky som často po dome chodil naboso. Ak sa malo chodidlo rozšíriť, tak sa tak stalo už dávno pred nosením prstových topánok. Čo sa však zmenilo, je schopnosť roztiahnuť prsty od seba. Predtým som prstami na nohe ledva pohol a teraz s nimi dokážem ľubovoľne hýbať, podobne ako na ruke. Pri chôdzi v teréne tak využívam prsty na zachytávanie sa o nerovnosti.

 

Rozširovanie chodidla barefoot

 

Schopnosť roztiahnuť prsty od seba.

 

 

Prstové topánky nie sú zázračné. Kto má tendenciu chodiť naboso, ten ich potenciál využije. Chôdza v nich je príjemná. Nevýhodou priedušnej konštrukcie je malá odolnosť voči vlhkosti. Stačí prejsť cez vlhkú trávu a človek má premáčané nohy. Topánky rýchlo premoknú ale veľmi dlho schnú.

en