Založenie ohňa pomocou kresania kameňov

 

O metóde založenia ohňa pomocou kresania kameňov počul snáď každý. Avšak nikto nikdy nikoho nevidel úspešne použiť túto metódu. Treba mať správne kamene, trpezlivosť a ono to naozaj funguje.

 

 

pyrit

 

Na obrázku vyššie vľavo je pyrit. Jeho názov je odvodený z gréckeho slova oheň. Ide o minerál na báze sulfidu železa. Rýchlo koroduje a preto by sa mal chrániť napríklad lakom zo živice. Okrem pyritu sa dá na kresanie použiť aj napríklad chalkopyrit alebo markazit. Druhým kameňom je pazúrik. Pazúrik sa dá nahradiť aj kremeňom.

 

 

 

Kresaním pazúrika o pyrit vznikajú iskry, ktoré môžu zapáliť nejaký ľahko horľavý materiál. Iskry sú však veľmi slabučké a na dennom svetle takmer nebadateľné. Pri porovnaní s kovanou železnou ocieľkou sú iskry z ocieľky asi 10x intenzívnejšie. Pri porovnaní s moderným firesteelom, sú iskry z firesteelu asi 100x intenzívnejšie než iskry z pyritu.

 

 

 

Na podložke ( ktorá bude izolovať práchno od vlhkosti zeme) si ostrou hranou naškriabeme amadou. Získame tak chumáč vlákien, ktoré napomôžu zachytiť iskru.

 

 

oheň kresaním kameňov

 

Teória je jednoduchá. Pazúrikom udierame do pyritu a iskry sa snažíme smerovať do práchna. V praxi to však znamená nepretržité kresanie aj niekoľko minúť. Pri kresaní sa z kameňov uvoľňujú malé úlomky, ktoré pokrývajú práchno. Ak sa nám nedarí po dlhšom čase zachytiť iskru, je potrebné očistiť práchno od úlomkov, ktoré bránia dopadaniu iskier na práchno.

 

 

 

Ak sa iskra konečne uchytí v práchne, začne sa rozrastať žeravý uhlík. Horenie uhlíku môžeme podporiť prísunom kyslíku. Vhodnejšie je ovievať ho najprv rukou, aby vlhkosť dychu nezhoršovala horenie. Ak je uhlík už dostatočne veľký, preložíme ho do hniezda zo suchej trávy a rozfúkame do plameňa.

 

 

Kam ďalej?

 

Bowdrill - termokamera : Termovideo - oneň pomocou trenia dreva

Oheň trením dreva : Primitívny spôsob zhotovenia setu na oneň pomocou trenia dreva

 

 

Súvisiace externé odkazy:

Kamenný oheň - woodcraft.cz

en