Kovové štítky na šnúrky topánok

 

 

Pamätám si boom, kedy všetci chceli vojenské známky na krk (tog tags) so svojím menom alebo iným nápisom.  Neskôr to boli náramky na ruku (body ID tags). No a v poslednej dobe sú hitom štítky na šnúrky topánok (shoe tags). Ľavá či pravá? Áno či nie? Vpred či vzad? Takéto protikladné slová sa hodia práve na štítky topánok. Tu je návod, ako si tieto štítky vyrobiť z odpadových materiálov. Buď pre seba, alebo ako vtipný darček.

 

 

Na štítky je najlepší hliník. Má nízku hmotnosť, ľahko sa opracováva a nekoroduje. Plech by mal byť hrubý minimálne 2mm. Rozmery štítkov by sa mali prispôsobiť veľkosti topánok, no univerzálny rozmer je 36x10mm.

 

 

razníky

 

Do štítkov pomocou razníkov a kladiva vyrazíme text po jednotlivých písmenách. Na krajoch vyvŕtame otvory na prevlečenie šnúrok.

 

 

 

Štítky natrieme čiernou farbou. Najjednoduchšie je použiť farbu v spreji. Jedným ťahom tak zvládnete viac štítkov naraz.

 

 

ako vyrobiť známky na topánky a šnúrky

 

Po zaschnutí farby, obrúsime povrch jemným brúsnym papierom. Tým sa obnaží kovovo lesklý povrch, pričom farba v písmenách zostane nedotknutá, čo vytvára zaujímavý kontrast a patinu.

 

 

 

Plech štítkov je vhodné trochu prehnúť, aby lepšie sedel na topánke. Štítok položíme na guľatinu a gumeným kladivom ho vyklepeme do požadovaného priehybu.

 

 

hlíníkové štítky známky

 

 Nakoniec brúsnym papierom alebo jemným pilníkom zaoblíme aj bočné hrany.

 

oznámkuj tenisky

 

Potom ich stačí už len navliecť na šnúrky. Vhodné najmä pre ľudí, čo si mýlia pravú a ľavú nohu.

 

 

 

Ak chcete štítky niekomu darovať, je vhodné ich pripevniť na kus tvrdého papiera. Do kartónu spravíme diery a štítky priviažeme špagátom. Kartón môžem vylepšiť ešte nejakým obrázkom.

 

 

 

Je dobré spraviť si náčrt a rozmiestnenie otvorov. Aj tu platí dvakrát meraj a raz rež.

 

 

 

No a z odpadových materiálov nakoniec vznikol celkom nový výrobok.

 

 

 

Pri kombinácii s elektrolytickým leptaním sa dá vytvoriť akékoľvek písmo alebo obrázok, ktorý je zahĺbený do základného materiálu. Takýto nápisa sa nikdy nezmaže.

 

en